Time Zone 22:00 UEFA Europa League

PORTO (POR) v YOUNG BOYS (SWI)
Τα… έκανε μαντάρα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Κράσνονταρ, ηττήθηκε εντός 3-1 και αποχαιρέτησε (παρότι είχε κερδίσει 1-0 στη Ρωσία). Πλέον στρέφει το ενδιαφέρον της στη διοργάνωση, εκεί όπου συγκαταλέγεται στο γκρουπ με τις ομάδες που μπορούν να φτάσουν μακριά (βάσει ποιότητας, αλλά και εμπειρίας). Βέβαια, μετά τα δύο πρώτα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην εγχώρια λίγκα, ακολούθησαν τέσσερις διαδοχικές νίκες, «πιάνοντας τόπο» οι φωνές του τεχνικού Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Τελευταίο της θύμα ήταν η Πορτιμονένσε, την οποία κέρδισε 3-2 (με βασικούς, αν και είχε τρεις με αμφίβολο στάτους). Μάλιστα, σ’ αυτό το παιχνίδι ο Κονσεϊσάο τα… έψαλλε στον Ιάπωνα μεσοεπιθετικό Νακαζίμα με το σφύριγμα της λήξης λόγω μειωμένης απόδοσης (τα… βρήκαν οι δύο τους μεσοβδόμαδα). Ακολουθούν διπλές εντός έδρας αναμετρήσεις κόντρα στη Σάντα Κλάρα (για πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ), εκεί όπου μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο αρχικό σχήμα.
Αγωνιστικά Νέα:Οι «δράκοι» δεν έχουν περιθώρια να πάνε χαλαρά ή ενδεχομένως με ροτέισον στο 1ο ματς του ομίλου. Οχι γιατί δεν υπάρχουν λύσεις στον πάγκο, αλλά διότι βλέπουν σοβαρά τη διοργάνωση. Στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας (ατομικές προπονήσεις και γυμναστήριο) βρίσκεται ο Σέρτζιο Ολιβέιρα (Μ, 2/1, 1/0), ενώ εκτός είναι και ο Εντιαγέ (Μ.). Δεν προπονήθηκε την Τετάρτη ο Ζε Λουίς (Ε, 2/1, 5/5) και δίνεται αμφίβολος.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Μαρτσεσίν – Κορόνα, Πέπε, Μαρκάνο, Τέλες – Οτάβιο, Ουρίμπε, Ντανίλο Περέιρα, Ντίας – Ζε Λουίς (Νακαζίμα), Μαρέγα
Δεν κατάφερε να βρεθεί για δεύτερη σερί χρονιά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε στα πλέι οφ από τον Ερυθρό Αστέρα, σημειώνοντας δύο ισοπαλίες, αλλά υστερούσε στα εκτός έδρας γκολ. Υπάρχει απογοήτευση για τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός, όμως υπάρχει αισιοδοξία πως θα «σπάσει» το… ταβάνι της στο Γιουρόπα, που είναι η φάση των «32» (έφτασε μέχρι εκεί τις σεζόν 2010-11 και 2014-15). Καλό το ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα, παρ’ ότι έχει υποπέσει σε δύο γκέλες. Βρίσκεται στο «-1» από την κορυφή, την Κυριακή φιλοξενεί την πρωτοπόρο Βασιλεία και έχει την ευκαιρία να την προσπεράσει. Το προηγούμενο Σάββατο «ξεμούδιασε» κόντρα στην ερασιτεχνική Φρέινμπαχ, την οποία διέλυσε με 11-2 (!) και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου. Αγωνίστηκε κυρίως με βασικούς (είχε προηγηθεί η διακοπή για τις εθνικές και ο κόουτς Σεοάνε ήθελε να βρει ρυθμό η ομάδα) και το έργο της έγινε ακόμα πιο εύκολο από το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησε στο 18’.
Αγωνιστικά Νέα:Ιδιαίτερο ματς για τον βασικό μπακ Γιάνκο (2/1, 5/0), ο οποίος θα αντιμετωπίσει την ομάδα που ανήκει (είναι δανεικός από την Πόρτο). Ξαφνικό πρόβλημα με τον εξτρέμ Ενγκαμαλού (2/0, 6/3), τον άφησε εκτός αποστολής, σημαντική απώλεια αν αναλογιστεί κανείς πως λείπουν οι επίσης τραυματίες αριστεροπόδαροι εξτρέμ, Σουλεϊμάνι (1/0, 1/0) και Σπιέλμαν (Μ, 4/0). Δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί ο χρήσιμος χαφ Περέιρα (1/0, 3/0), εκτός από την αρχή της σεζόν ο Καμαρά (Α.).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-2-3-1): Φον Μπάλμος – Γιάνκο, Λούστενμπεργκερ, Ζέζιγκερ, Λοτόμπα – Σιέρο, Έμπισχερ – Ενσαμέ, Φάσναχτ, Ασαλέ – Οαρό
Εκτίμηση
Η Πόρτο ξέρει να εκμεταλλεύεται την έδρα της, παίζοντας πάντα επιθετικά. Το ότι θα παραταχθεί με βασικούς στο αρχικό σχήμα, μας δίνει την αίσθηση ότι δεν θα αφήσει το ματς στην τύχη του. Βέβαια, ο «άσος» δεν αξίζει και από τη στιγμή που η Γιουνγκ Μπόις παίζει φουλ επιθετικά, βρίσκουμε αξία στο Over 2,5.

RANGERS v FEYENOORD (HOL)
Για να φτάσει έως τους ομίλους, χρειάστηκε να αποκλείσει κατά σειρά τη Σεν Τζόζεφς από το Γιβραλτάρ (4-0 εκτός, 6-0 εντός), την Πρόγκρες Νίεντερκορν από το Λουξεμβούργο (2-0 εντός, 0-0 εκτός), την δανέζικη Μίντιλαντ (ήττα 4-2 εκτός, νίκη 3-1 εντός) και τέλος, στα πλέι οφ, τη Λέγκια Βαρσοβίας, με το τέρμα του Μορέλος στις καθυστερήσεις της δεύτερης αναμέτρησης. Εντός συνόρων (πρωτάθλημα), η ομάδα του Τζέραρντ έκανε το καθήκον της υποδεχόμενη τη Λίβινγκστον, επικράτησε με 3-1, αν και έμεινε πίσω στο σκορ στο 47ο λεπτό, με τους Ταβέρνιερ, Μπάρκερ και Μορέλος να σκοράρουν τα τέρματα των «Τζερς» από το 55′ έως το 79′. Η νίκη αυτή διατηρεί τη Ρέιντζερς σε απόσταση τριών βαθμών από την Σέλτικ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στην πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Στο μεταξύ τα έχουν «βάλει» όλοι με τον κόουτς Τζέραρντ για την απόφασή του να χρησιμοποιήσει αμέσως τον νεοφερμένο μεσοεπιθετικό Κεντ, με αποτέλεσμα ο ανέτοιμος νεαρός να τραυματιστεί στο 40λεπτο.
Αγωνιστικά Νέα:Θα λείψει λοιπόν από το ματς ο Κεντ (0/0, 1/0), ενώ θα μείνει εκτός μάχης και ο μέσος Τζακ (7/1, 4/0), καθώς είναι τραυματίας. Μη διαθέσιμος ο εξτρέμ Τζόουνς (5/0, 4/0) και αμφίβολος για σήμερα ο εναλλακτικός συνήθως επιθετικός Γκρεγκ Στιούαρτ (3/0, 2/0). Αναμένεται να βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα ο στόπερ Γκόλντσον. Στα χαφ θα ξεκινήσουν οι Αρίμπο, Ντέιβις και Καμαρά.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-3): Φοντέριγχαμ – Ταβέρνιερ, Κάτιτς, Γκόλντσον, Μπάρισιτς – Ντέιβις, Καμαρά, Αρίμπο – Αρφιλντ, Μορέλος, Μπάρκερ
Είχε αρκετά χρόνια να κάνει τόσο καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, απέκλεισε κατά σειρά Ντινάμο Τιφλίδας (4-0 εντός, 1-1 στη ρεβάνς) και Χαποέλ Μπερ Σεβά και προκρίθηκε για 3η φορά σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ. Κόντρα στην τελευταία κέρδισε και τα δύο παιχνίδια με 3-0. Στη ρεβάνς του Ισραήλ, στάθηκε και τυχερή καθώς ο αντίπαλος είχε δοκάρι και χαμένες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, όμως έμεινε με 10 παίκτες, εξέλιξη που η Φέγενορντ αξιοποίησε στο έπακρο, σκοράροντας 3 φορές μετά την ανάπαυλα. Στο πρωτάθλημα, έκανε τα εύκολα-δύσκολα υποδεχόμενη την Ντεν Χάαγκ (3-2). Ήταν καταιγιστική στο ξεκίνημα και στο 33′ είχε προβάδισμα τριών τερμάτων. Μετά το 70′ κατέβασε ταχύτητα, πέτυχε δύο (!) αυτογκόλ (77′, 83′) και στο τέλος… αγχώθηκε. Έστω κι έτσι, πήρε τη δεύτερη σερί νίκη (4η σε όλες τις διοργανώσεις) και παράμεινε αήττητη έπειτα από 5 αγωνιστικές (2-3-0). Κάνει αργά, αλλά σταθερά βήματα με τον Γιαπ Σταμ στο τιμόνι.
Αγωνιστικά Νέα:«Δεν ήρθαμε εδώ για να αξιοποιήσουμε τη μία ευκαιρία που θα βρούμε στην κόντρα. Θέλουμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε», τα λόγια του Σταμ, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Στίβεν Τζέραρντ. Μπήκε στην ευρωπαϊκή λίστα ο νεοφερμένος Σενέσι (Α, Σαν Λορέντσο), αν και δεν αναμένεται να ξεκινήσει βασικός, όπως και ο επιθετικός Γιόργκενσεν (0/0, 1/0), που υστερεί σε φυσική κατάσταση. Σταθερά εκτός ο αμυντικός Φαν Μπέικ, σε σχέση με το ματς πρωταθλήματος, επιστρέφει ο εξτρέμ Μπέρχαους (4/2, 4/3).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-3): Φερμέιρ – Κάρσντορπ, Μποτέγκιν, Ιέ, Χαπς – Φερ, Κοκτσού, Τάπια – Μπέρχαους, Νάρσινχ, Λάρσον
Εκτίμηση
Οι Σκωτσέζοι έχουν βγάλει σοβαρότητα στην Ευρώπη και απόψε καλούνται να βγάλουν ακόμα περισσότερη. Θετικό για εκείνους ότι η εκκίνηση γίνεται μπροστά στο κοινό τους. Η Φεγενορντ βρίσκει τα πατήματά της με τον Σταμ στον πάγκο, είναι εξαιρετική επιθετικά και δεν πρόκειται να κλειστεί στο «Άιμπροξ». Εφικτό σενάριο το εκατέρωθεν σκοράρισμα.

ESPANYOL v FERENCVAROSI (HUN)
Τα «παπαγαλάκια» ξεκινούν φέτος την παρουσία στους ομίλους μετά από 13 χρόνια αποχής από την Ευρώπη. Ο τελευταίος της σπουδαίος αγώνας τους ήταν κόντρα στη Σεβίλλη στις 16 Μάιου το 2007, όταν είχαν αποκλειστεί στα πέναλτι (2-2 στη παράταση). Φέτος η προσπάθεια να μπουν στους ομίλους ξεκίνησε από νωρίς αφού χρειάστηκε να αποκλείσουν τη Στιαρνάν, τη Λουκέρνη και την Ζόρια, με συνολικό απολογισμό 5-1-0. Πάνε κόντρα στους Ούγγρους (πρώτη φορά απέναντι σε Μαγιάρους) με ηθικό ακμαιότατο, λόγω της μεγάλης νίκης που πέτυχαν επί της Εϊμπάρ στο «Ιπουρούα» με 2-1, με ανατροπή. Πολλές οι δυσκολίες τους ως το 70’ (το 1-0 στο 58’) αλλά ήταν αποτελεσματικοί από κει και μετά όταν εκμεταλλεύτηκαν τα δύο μοναδικά λάθη των Βάσκων και ανέτρεψαν το σκορ με Φερέιρα και Γκρανέρο στο 76’ και 78’ αντίστοιχα. Για τον κόουτς Νταβιδ Γκαγιέγο αυτή θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή του εμπειρία. Στόχος σε αυτό τον πρώτο αγώνα στους ομίλους η νίκη έτσι ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα μετά το διπλό στην Εϊμπάρ.
Αγωνιστικά Νέα:Δεν αναμένεται μεγάλο rotation αλλά έστω ένα μικρό φρεσκάρισμα θα συμβεί. Αναμένουμε συμμέτοχη του Πεντρόσα (1/0) στην αριστερή πλευρά της άμυνας αντί του Ντίντατς, του Λι στην επίθεση καθώς δεν έπαιξε στο «Ιπουρούα», ενώ θα μπει ο Νάλδο στα μπακ που λόγω τιμωρίας δεν θα παίξει τη Κυριακή, αντί του Λόπεθ που θα τον αντικαταστήσει στο πρωτάθλημα. Νέα απουσία αυτή του επιθετικού Φερέιρα (4/1, ένα μήνα εκτός) ενώ παραμένει εκτός ο Γάλλος δεξιός μπακ Κόρτσια (2/0).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Ντιέγο Λόπεθ – Χάβι Λόπεθ, Καλέρο, Νάλδο, Πεντρόσα – Μελένδο, Ρόκα, Νταρντέρ, Βάργκας – Καγιέρι, Λι
Η φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας ξεκίνησε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε στον γ’ προκριματικό γύρο από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1-1 εκτός, 0-4 εντός). Και στα playoffs του UEL απέκλεισε τη λιθουανική Σούντουβα με 0-0 εκτός και 4-2 εντός με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε όμιλο είτε UCL είτε UEL έπειτα από 15 χρόνια. Στο φετινό πρωτάθλημα έπειτα από 6 αγωνιστικές είναι στο -9 από την κορυφή έχοντας δύο ματς λιγότερα και με απολογισμό 3-0-1 και 7-4 τέρματα προερχόμενη από το εντυπωσιακό εκτός έδρας 4-0 επί της Πάκσι παίζοντας με βασικούς και σκοράροντας 3 φορές στο α’ μέρος από το 33′ έως το 45′ για να έρθει το 4-0 στο 83′ και ενώ η αντίπαλος της έπαιζε με 10 παίκτες από το 73′. «Όλοι οι αντίπαλοι μας στο γκρουπ είναι δυνατοί, αλλά θα παλέψουμε για κάθε βαθμό», δήλωσε ο τεχνικός της Φερεντσβάτος, Ρεμπρόφ, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχει μιλήσει με τον κόουτς της Ζόρια, Σκρίπνικ για να αντλήσει πληροφορίες για την Εσπανιόλ.
Αγωνιστικά Νέα:Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ουγγρικά ΜΜΕ, η Φερεντσβάρος έχει συν και πλην στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο 31χρονος διεθνής άσος, Λόβρενσιτς (Α, 8/0, 1/0) είναι αμφίβολος με τις πιθανότητες, πάντως, να είναι με το μέρος του, ενώ σίγουρα απών θα είναι ο τραυματίας Μπόλε (Μ, 2/0, 4/0) που τραυματίστηκε στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του ματς πρωταθλήματος με την Πάκσι.
Πιθανή ενδεκάδα:
Πιθανή 11άδα:(4-2-3-1): Ντιμπούζ – Μπότκα, Μπλάζιτς, Φρίμπονγκ, Χάιστερ – Σίγκερ, Χαράτιν – Βάργκα, Νγκουέν, Ζούμπκοφ – Μπολί
Εκτίμηση
Η διαφορά επιπέδου των δύο πρωταθλημάτων μεταξύ Ισπανίας και Ουγγαρίας είναι που έχει βγάλει τις αποδόσεις. Παρά το διπλό στην Εϊμπάρ η εικόνα της Εσπανιόλ δεν είναι καλή. Οι Ούγγροι ως αουτσάιντερ, δεν πρέπει να θεωρηθούν ξεγραμμένοι σε καμία περίπτωση ωστόσο και αυτοί έχουν βασικά άλυτα στο κέντρο άμυνας τους. Η καλή Εσπανιόλ δεν έχει προβλημα.

LUDOGORETS (BUL) v CSKA MOSCOW (RUS)
Δε συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα στους πρώτους προκριματικούς γύρους με Βαλούρ και Νιου Σεντς, ενώ στα πλέι οφ ξεπέρασε με δύο ισοπαλίες το εμπόδιο της Μάριμπορ (0-0 εντός με διψήφιο αριθμό ευκαιριών και 2-2 εκτός, στο 26′ κέρδιζε ήδη 2-0). Για 4η διαδοχική χρονιά μετέχει σε γκρουπ ευρωπαϊκής διοργάνωσης (επί τρεις συναπτές στο Γιουρόπα), δείγμα του ότι «μεγαλώνει» σταδιακά. Στο πρωτάθλημα, δείχνει και φέτος πως είναι το «αφεντικό», καθώς οδηγεί την κούρσα, έναν βαθμό μπροστά από τη Λέφσκι. Στο τελευταίο ματς κέρδισε 2-0 εντός την Εταρ, αγωνίστηκε με βασικούς στο αρχικό σχήμα. Συνεχίζει με τον υπηρεσιακό τεχνικό Στάνισλαφ Γκέντσεφ, με τους διοικούντες να μην ψάχνουν άμεσα για αντικαταστάτη (παρότι κυκλοφορούν φήμες για επαφές με Ρώσους κόουτς). Σχετικά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δήλωσε: «Είναι μία πολύ δυνατή ομάδα, άλλωστε οι Ρώσοι αρέσκονται στο να πηγαίνουν τα παιχνίδια τους στη δύναμη».
Αγωνιστικά Νέα:Πλήρης σε όλες τις γραμμές η ομάδα του Στάνισλαφ Γκέντσεφ, με τον τελευταίο να έχει την πολυτέλεια να αλλάζει πρόσωπα στο αρχικό σχήμα. Βέβαια, τώρα θα εμπιστευτεί τους βασικούς του, δείγμα του ότι βλέπει «ζεστά» τη διοργάνωση. Αλλωστε, δεν έχει κάποιο απαιτητικό ματς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μοναδικό πρόβλημα ο Στογιάνοφ (Τ.), αν και είναι 3η-4η επιλογή πλέον για τα γκολπόστ.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-3): Ρενάν – Σισίνιο, Μότσι, Ράφαελ Φόρστερ, Νεντιάλκοφ – Ανιτσέτ, Μαρσελίνιο, Μπατζί – Βάντερσον, Κεσερού, Λουκόκι (Ζορζίνιο)
Έπειτα από 7 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΤΣΣΚΑ πληρώνοντας τη μέτρια πορεία της στο περσινό πρωτάθλημα θα αγωνιστεί φέτος στα γκρουπ του UEL. Οι Μοσχοβίτες δεν πέρασαν τη διαδικασία των προκριματικών, καθώς η 4η θέση στο περσινό ρωσικό πρωτάθλημα δίνει απευθείας εισιτήριο στους ομίλους και ξεκινούν επί βουλγαρικού εδάφους τη φετινή τους περιπέτεια σε μία διοργάνωση, την οποία κατάφεραν να κατακτήσουν τη σεζόν 2004-2005. Όσο για το πρωτάθλημα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι στην 4η θέση έπειτα από 9 αγωνιστικές και στο -1 από την κορυφή. Παίζοντας με βασικούς «καρδιοχτύπησε», αλλά τα κατάφερε στο εκτός με την νεοφώτιστη Τάμποφ επικρατώντας με 2-0 χάνοντας πέναλτι στο 66′ με τον αρχισκόρερ, Τσάλοφ, σκοράροντας στο 84′ με τον Μπίστροβιτς και στο 90+4′ με τον Μάγκνουσον.
Αγωνιστικά Νέα:Στα αγωνιστικά, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στο κέντρο άμυνας, καθώς νοκ άουτ έχουν τεθεί οι Γκογκούα (Α, 2/1 στο πρωτάθλημα) και Βάσιν (Α, 4/0 στο πρωτάθλημα), ενώ αμφίβολος είναι ο Σαρλίγια (Α, 6/0 στο πρωτάθλημα). Επίσης στη Βουλγαρία δεν ταξίδεψαν ο βασικός Σίγκουρντσον (Μ-Ε, 5/1) και οι λογιζόμενοι για βασικοί Σενίκοφ (Α, 20/1 πέρσι), Εφρέμοφ (Μ, 2/0 στο πρωτάθλημα) και Ναμπάμπκιν (Α, 4/0 στο πρωτάθλημα).
Πιθανή ενδεκάδα:(3-1-4-2): Ακινφέεφ – Ντιβέεφ, Σαρλίγια, Μάγκνουσον – Αχμέτοφ – Φερνάντες, Βλάσιτς, Ομπλιάκοφ, Κουτσάεφ – Τσάλοφ, Νισιμούρα
Εκτίμηση
Η Λουντογκόρετς έχει την τάση να παράγει πολλές ευκαιρίες εντός έδρας (αρκετές φορές αγγίζει τον διψήφιο αριθμό), δείχνοντας παράλληλα πως είναι στιβαρή και στην άμυνα (ανέπαφη η εστία της στα 7 τελευταία επίσημα). Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει εμπειρία, όμως οι απουσίες που προέκυψαν, μας ωθεί προς τα αριστερά. Κάλυψη με «1 DNB».

GENT (BEL) v ST. ETIENNE (FRA)
Ξεπέρασε τρεις προκριματικούς γύρους «πατώντας» στην έδρα, καθώς μετά τις Βιτορούλ, ΑΕΚ Λάρνακας, ξεπέρασε και το εμπόδιο της Ριέκα με ισοπαλία στην Κροατία (1-1). Είχε προηγηθεί το 2-1 μπροστά στο κοινό της, στην 3η διαδοχική εντός έδρας νίκη στα προκριματικά, ενώ αντιθέτως δεν επικράτησε εκτός Βελγίου και στις τρεις εξορμήσεις. Με την αψεγάδιαστη έδρα (7-0-0 φέτος σε όλες τις διοργανώσεις), αλλά και την αξιόπιστη επιθετική γραμμή, όπου έχει σκοράρει και στα 12 φετινά ματς σε όλες τις διοργανώσεις, η ομάδα του Γιες Θόρουπ κερδίζει έως τώρα τις εντυπώσεις και δηλώνει «πεινασμένη» για το ευρωπαϊκό ραντεβού. «Δεν θα αρκεστούμε στην συμμετοχή, θέλουμε κάτι περισσότερο» δεν δίστασε να δηλώσει ο Δανός τεχνικός. Καταιγιστική στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, όπου επικράτησε άνετα της Μαλίν (3-0) έχοντας πετύχει και τα τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο.
Αγωνιστικά Νέα:Πανέτοιμη για το ευρωπαϊκό ραντεβού, καθώς ξεπέρασε τις ενοχλήσεις μετά από σύγκρουση με τον συμπαίκτη του, Παστούν, ο βασικός τερματοφύλακας Καμίνσκι που αποχώρησε με φορείο από την αναμέτρηση με την Μαλίν. Με 22 ποδοσφαιριστές η αποστολή και τέσσερις θα «κοπούν» το πρωί της Πέμπτης, μακροχρόνια απουσιάζει ο μέσος Χακβετάτζε που δεν έχει αγωνιστεί ακόμα φέτος. Δεν αναμένονται αλλαγές στο αρχικό σχήμα.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Καμίνσκι – Λούστιγκ, Πλαστούν, Ενγκαντό, Ασάρε – Ντεζαχέρ, Κουμς, Οβούσου, Οφοέ – Ντεπουάτρ, Ντέιβιντ
Η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα Γαλλίας επιστρέφει στο Γιουρόπα Λιγκ ύστερα από τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί, πέρυσι κατέκτησε την 4η θέση στο «Σαμπιονά». Βεβαίως, σε σχέση μ’ εκείνη την ομάδα υπάρχουν αλλαγές, με σημαντικότερη αυτή του προπονητή. Ο Ζαν Λουί Γκασέ αποχώρησε κι ο βοηθός του Ζισλέν Πραντόν, δεν μπορεί να… μπει στα παπούτσια του. Αυτό φαίνεται και στο φετινό πρωτάθλημα. Μετά την πρεμιέρα δεν έχει καταφέρει να νικήσει. Το Σάββατο φιλοξένησε την Τουλούζ και βρέθηκε να χάνει 2-0 στο 24’. Κατάφερε να ισοφαρίσει με γκολ του Αμουμά στο 45’ και στο 56’, όμως ακόμη και τον βαθμό τον χρωστάει στον τερματοφύλακά της, τον πολύπειρο κι εξαιρετικό Ρουφιέ, που την έσωσε σε τέσσερις περιπτώσεις. Κι ας της ακυρώθηκαν δύο γκολ – μέσω VAR – στο 89’ και στο 92’. Για μία ομάδα με τη δική της νοοτροπία, το να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και θέλει να ξεκινήσει μ’ ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάντως, δεν θα ρισκάρει και θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνά της.
Αγωνιστικά Νέα:Σε σχέση με τον αγώνα πρωταθλήματος, υπάρχει μία νέα, αλλά σημαντική απουσία, αυτή του μέσου Αολού (0/0, 4/1). Από εκεί και πέρα, στα «πιτς» παραμένει ο Παλένθια (Α, 1/0), ενώ δεν έχουν αγωνιστεί καθόλου φέτος οι Γκάμπριελ Σίλβα (Α, 19/0 πέρυσι) και Μονέ Πακέ (Ε, 23/1). Ο κόουτς Πραντόν έχει δίλημμα για το αν θα χρησιμοποιήσει και πάλι στην κορυφή τον Καζρί ή αν θα τον φέρει λίγο πιο πίσω (σε θέση «10»), βάζοντας τον Μπέριτς από την αρχή στο ματς.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-2-3-1): Ρουφιέ – Κολοτζιετσάκ, Μουκουντί, Περάν, Ντεμπισί – Εμβιλά, Καμπάιγ – Μπουντεμπούζ, Μπουανγκά, Αμουμά – Καζρί.
Εκτίμηση
Ο άσος πήρε παιχνίδι τις τελευταίες ώρες και σταδιακά χάνει την αρχική του αξία. Η Γάνδη παρουσιάζεται εξαιρετική μπροστά στο κοινό της και σκοράρει με άνεση, χωρίς πάντως να επιδεικνύει ανάλογη συνέπεια και στα μετόπισθεν. «Διαβασμένο» το G/G, θα το συνδυάσουμε με το Over 2,5.

WOLFSBURG (GER) v OLEKSANDRIA (UKR)
Η 6η θέση πέρυσι οδήγησε τη Βόλφσμπουργκ και πάλι στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είχε να βρεθεί εκεί από τη σεζόν 2015-16, οπότε και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις η 2η παρουσία της στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεν είναι η πλέον έμπειρη ομάδα, εντούτοις δεν θα έλεγε και όχι στη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας της. Νέος κόουτς βέβαια και νέο υλικό. Προέρχεται από το 1-1 με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ για την Μπουντεσλίγκα. Αήττητη μεν, με δύο σερί ισοπαλίες δε κόντρα σε όχι και τόσο μεγάλες ομάδες. Είχε ξεκινήσει με δύο σερί επιτυχίες. Κόντρα στη Φορτούνα βρέθηκε να χάνει με 1-0. Ισοφάρισε μετά από άψογη συνεργασία των Μπρέκαλο και Βέχορστ. Ο Ολλανδός έχει σκοράρει 8 γκολ στα 8 τελευταία ματς στη Γερμανία. Ο Αυστριακός Όλιβερ Γκλάσνερ δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα των παικτών του. Ελάχιστες κερδισμένες μονομαχίες. Δύσκολα έφτανε μέσα στην περιοχή. Και κόντρα στους Ουκρανούς θα έχει τα ίδια προβλήματα. Απογοήτευση στη διοίκηση, καθώς δεν περιμένει πάνω από 12.000 κόσμο.
Αγωνιστικά Νέα:Το υλικό που θα έχει στα χέρια του ο Γκλάσνερ, θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο όπως με τη Φορτούνα. Ο βασικός γκολκίπερ Κάστεελς (3 συμ.) συνεχίζει να είναι τραυματίας, αλλά με τον αναπληρωματικό Πέρβαν να έχει μία σχετική εμπειρία. Σοβαρά τραυματίστηκε ο Σλάγκερ (ΑΜ, 2/0) και είναι φυσικά εκτός πλάνων. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπρουκς (Α, 3/0), ο οποίος χάνει δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, αν και είναι σταθερή η άμυνα με τον αρχηγό Γκιλαβογκί να βοηθάει αρκετά.
Πιθανή ενδεκάδα:(3-4-3): Πέρβαν – Κνόχε, Γκιλαβογκί, Τισεράν – Γουίλιαμ, Γκέρχαρντ, Άρνολντ, Ρουσιγιόν – Ζοάο Βίκτορ, Βέχορστ, Μπρέκαλο
Με μία σκληρή δοκιμασία επί γερμανικού εδάφους ξεκινά η φετινή περιπέτεια της άπειρης – στα ευρωπαϊκά σαλόνια – Ολεξάντρια, που πέρσι πέτυχε την απόλυτη υπέρβαση τερματίζοντας στην 3η θέση του ουκρανικού πρωταθλήματος πίσω από το άχαστο δίδυμο των Σαχτάρ-Ντιναμό Κιέβου. Όσο για την πορεία της στη φετινή Λίγκα, ξεκίνησε μουδιασμένα με μία λογική ήττα από τη Σαχτάρ (3-1) και ένα 2-1 από την ανταγωνίστρια, Μαριούπολη, όμως σιγά-σιγά βρίσκει βηματισμό και με 12 βαθμούς σε 7 αγωνιστικές είναι στην 3η θέση, στο -2 από τη 2η Ντέσνα και στο -9 από τη Σαχτάρ. Την Κυριακή παίζοντας με ένα κράμα βασικών-αναπληρωματικών επικράτησε εντός με 2-0 της Ντνίπρο-1, ανεβάζοντας στροφές κυρίως στο β’ ημίχρονο. «Στο ματς με τη Βόλφσμπουργκ θέλω να δω μία ομάδα που θα παίξει όπως πρέπει ούτως ώστε με την επιστροφή μας στην Ουκρανία να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους οπαδούς μας», δήλωσε ο κόουτς των φιλοξενούμενων, Σαράν, ο οποίος την Τετάρτη είχε τα γενέθλια του.

Αγωνιστικά Νέα:
Πολλά προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό αντιμετώπισε η Ολεξάντρια λίγες ώρες πριν τη σέντρα του ματς. Κατ’ αρχήν, η πτήση για Βερολίνο καθυστέρησε για σχεδόν 90 λεπτά, ενώ όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, υπήρξε καθυστέρηση στον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Έτσι, η 23μελης αποστολή έφθασε στο ξενοδοχείο με καθυστέρηση δύο και πλέον ωρών με τον Σαράν να ακυρώνει την προπόνηση!
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-3): Πανκίβ – Λούχκεβιτς, Ντούμπρα, Μπουχάλ, Μιροσνιτσένκο – Μπάναντα, Γκρεσίτσκιν, Ντόβγκι – Σάσταλ, Μπεζμπορόντκο, Τρετιάκοφ.
Εκτίμηση
Ύπουλο παιχνίδι. Η Βόλφσμπουργκ επιστρέφει μετά από καιρό στην Ευρώπη. Ξεκίνησε δυνατά στην Bundesliga, εντούτοις κόντρα σε κλειστές άμυνες υπολείπεται σε δημιουργία και ιδέες. Η Ολεξάντρια έχει τον τρόπο να βρει διαδρόμους. Γρήγορη στην κόντρα. Αν την υποτιμήσει κανείς, θα έχει πρόβλημα. Αξία στο G/G.

GLADBACH (GER) v WOLFSBERGER AC
Απούσα ήταν τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Μπορούσια από την ευρωπαϊκή σκηνή. Η περυσινή 5η θέση της έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Σωστές κινήσεις το καλοκαίρι τη φέρνουν και εφέτος σε καλή θέση για διάκριση. Ο κόουτς Μάρκο Ρόζε ξέρει τι εστί Γιουρόπα Λιγκ, καθώς έκανε… πάταγο προ διετίας με τη Σάλτσμπουργκ. Εξ’ ου και η ανυπομονησία του ιδίου και του συλλόγου για την ευρωπαϊκή επιστροφή. Στο πρωτάθλημα νίκησε με 1-0 την Κολωνία. «Χρυσός» σκόρερ ο Πλέα. Ισχνή και δύσκολη νίκη. Η αξιοποίηση των ευκαιριών θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη μοίρα. Βρίσκεται, πάντως, σε καλό δρόμο. Έχει να νικήσει 5 εντός έδρας ματς στην Ευρώπη και θα θελήσει φυσικά να αλλάξει το συγκεκριμένο σερί. Οι γνώστες περί ΒΑΚ Πέλετς (Ρόζε, Λάινερ) ξέρουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το ματς. Ίσως να συναντήσει πρόβλημα με το πρέσινγκ του αντιπάλου η Γκλάντμπαχ. Ακριβώς όπως είχε και με την Κολωνία.
Αγωνιστικά Νέα:Τραυματίστηκε στο μηνίσκο και πάλι ο Στρομπλ (ΑΜ.), που μόλις ήταν έτοιμος να επανέλθει στη δράση. Εν τέλει θα απουσιάσει για 4-5 εβδομάδες. Νοκ-άουτ από την αποψινή πρεμιέρα είναι και ο μπακ-χαφ Τζόνσον (3/0). Ανάρρωσε τουλάχιστον από τη γαστρεντερίτιδα ο αρ. μπακ Βεντ (Α, 3/0) και είναι πάλι στη διάθεση του Ρόζε. Τυχόν ροτέισον το αφήνει για το ματς πρωταθλήματος με τη Φορτούνα.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Ζόμερ – Λάινερ, Γκίντερ, Ελβέντι, Βεντ – Κράμερ, Ζακάρια, Νόιχαους, Εμπολό – Τιράμ, Πλέα
Πέρυσι πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της ιστορίας της, τερμάτισε στην 3η θέση και εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση στους ομίλους. Αυτή θα είναι η παρθενική της εμφάνιση σε αυτή τη φάση, καθώς τη μοναδική φορά που έπαιξε σε προκριματικά, τη σεζόν 2015-16, αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Ντόρτμουντ, με δύο ήττες. Φέτος, παρ’ ότι άλλαξε προπονητή, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γκέρχαρντ Στρούμπερ δείχνει ακόμα καλύτερη και έχει εντυπωσιάσει τις 7 πρώτες αγωνιστικές της αυστριακής Μπουντεσλίγκα. Έχει χαρακτηριστεί ως… μικρογραφία της Σάλτσμπουργκ και μάλλον όχι άδικα αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό που σκοράρει (δεύτερη πιο παραγωγική επίθεση της κατηγορίας, με 19 γκολ). Στο τελευταίο της ματς, την προηγούμενη Κυριακή, ζορίστηκε κόντρα στην Αούστρια Βιέννης, αγχώθηκε από το χαμένο πέναλτι στο 1ο ημίχρονο, όμως «λύθηκε» μετά το 1-0 στο 67’ και σημείωσε άλλα δύο γκολ πριν το φινάλε (88’, 90’).
Αγωνιστικά Νέα:Δεν αντιμετωπίζει απουσίες και ο τεχνικός Στρούμπερ θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά «χαρτιά» του. Μπήκε στη λίστα ο νεοαποκτηθέντας Μπάουμγκαρτνερ (ΜΑ.), είναι στην αποστολή, όμως δεν θα βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα. Δεν συνηθίζει να αλλάζει σχηματισμό, ακόμα και κόντρα στην πανίσχυρη Σάλτσμπουργκ παρατάχθηκε με το γνωστό 4-3-1-2, χωρίς να «ταμπουρωθεί» στην άμυνα, το ίδιο αναμένεται και απόψε.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-1-2): Κόφλερ – Νόβακ, Σόλμπαουερ, Ρίνιτς, Σμιτζ – Σμιντ, Λέιτχεμπ, Ρίτζμαϊερ – Λίντλ – Βέισμαν, Νιανγκμπό
Εκτίμηση
Δύσκολη η έδρα της Γκλάντμπαχ για να κάνει κανείς ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό όμιλο. Δεν υπάρχει συζήτηση περί αμφισβήτησης του φαβορί, όμως η Βόλφσμπεργκερ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και ο τεχνικός της δεν την αλλάζει με οποιοδήποτε αντίπαλο, κάτι που βοηθάει. Περιμένουμε χορταστικό από θέαμα ματς, πιθανό το Over 3,5.

ROMA (ITA) v ISTANBUL BBSK (TUR)
Η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1990-91 αποτελεί την μεγαλύτερη διάκρισή της στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή της βέβαια είναι η παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1983-84. Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες πάντα υπάρχουν αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφασίσουν στην Ρώμη ώστε να δουν ως βασικό στόχο την πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ. Προέχει το πρωτάθλημα και η κατάκτηση μίας θέσης στην πρώτη τετράδα, ώστε να συμμετάσχει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Την προηγούμενη Κυριακή επιβλήθηκε 4-2 της Σασουόλο στο «Ολίμπικο» και πανηγύρισε την πρώτη φετινή νίκη. Ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, οπότε πέτυχε και τα 4 γκολ, είχε δοκάρια και ευκαιρίες για ακόμα περισσότερα. Ντεμπούτο με γκολ για τον Αρμένιο μεσοεπιθετικό Μχιταριάν. Η πίεση ψηλά είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας των «τζιαλορόσι» σύμφωνα με τον Πάουλο Φονσέκα. Την Κυριακή αντιμετωπίζει την Μπολόνια στο «Ρενάτο Νταλ’Άρα».
Αγωνιστικά Νέα:Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού ο Τούρκος εξτρέμ Ουντέρ (2/1), ο Ιταλός δεξιός μπακ Τζαπακόστα (1/0), ο Αργεντινός εξτρέμ Περότι (0/0) και ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός Σμόλινγκ. Ο Πορτογάλος προπονητής προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό σχήμα αφού υπήρξαν παίκτες που είχαν διεθνείς υποχρεώσεις πρόσφατα και πρέπει να παραμείνουν φρέσκοι. Πιθανότατα θα κάνει το ντεμπούτο του -ως αλλαγή- ο Κροάτης επιθετικός Κάλινιτς.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-2-3-1): Πάου Λόπεθ – Φλορέντσι, Ζουάν Ζεσούς, Μαντσίνι, Σπινατσόλα – Ντιαβαρά, Κριστάντε – Παστόρε, Λορέντσο Πελεγκρίνι, Κλάιφερτ – Τζέκο
Ως δεύτερη πέρσι η Μπασακσεχίρ ξεκίνησε τις φετινές της ευρωπαϊκές εμφανίσεις από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κόντρα στον Ολυμπιακό παρουσιάστηκε κατώτερη γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες, για να συνεχίσει έτσι στους ομίλους του Γιουρόπα. Το καλοκαίρι άλλαξε προπονητή μετά από 3 χρόνια και στη θέση του Αβτσί ήρθε ο Οκάν Μπουρούκ με πετυχημένα περάσματα από Ακισάρ και Ρίζεσπορ. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κάτι σπουδαίο και υπάρχει ήδη έντονη «γκρίνια» προς το πρόσωπό του. Σε ακόμα δυσκολότερη θέση μετά τη νέα «γκέλα» στο πρωτάθλημα και το εντός έδρας 1-1 με αντίπαλο τη Σίβασπορ. Σε ματς που οι γηπεδούχοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο Α’ μέρος, για να ισοφαρίσουν στο 50’, έχοντας ευκαιρίες για την ανατροπή, για να «φλερτάρουν» ωστόσο ακόμα και με την ήττα στο τέλος. Ακολουθεί ακόμα ένα δύσκολο ματς, τη Δευτέρα στην έδρα της Μπεσίκτας.
Αγωνιστικά Νέα:Μόλις μία νίκη στο πρωτάθλημα και μόλις μία σε 6 φετινά επίσημα, οι «πορτοκαλί» που έχουν δεχτεί γκολ και στα έξι. Με εμφανή τα κενά στην άμυνά αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι. Ορισμένες προσθήκες έγιναν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και η έλλειψη ομοιογένειας είναι εμφανής. Θετικό πως μετά από 6 μήνες γύρισε υγιής ο σημαντικός στόπερ Επουρεάνου (1/0). Με διάθεση για αλλαγές σήμερα. Αδήλωτοι οι χαφ Ινλέρ και Γιόγιτς και ο εξτρέμ Φράι. Χτύπησε ο στόπερ Σκρτέλ (0/0, 1/0).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-5-1): Γκουνόκ – Μπέιτς, Επουρεάνου, Πονκ, Καϊσάρα – Τοπάλ, Οκεχούκβου, Βίσκα, Τουράν, Ρομπίνιο – Μπα
Εκτίμηση
Η Ρόμα είναι φαβορί για πολλούς λόγους αλλά η απόδοση στον άσο είναι υπερβολικά χαμηλή. Η Μπασακσεχίρ δεν αποδίδει μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες, αλλά διαθέτει ποιοτικό ρόστερ. Πάντως, αμφότερες αναμένεται να παραταχθούν με αρκετές αλλαγές, οπότε καλύτερα να περιμένουμε το live. Με βασικούς θα είχε νόημα το G/G.

SLOVAN BRATISLAVA (SVK) v BESIKTAS (TUR)
Η Σλόβαν Μπρατισλάβας ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια από το UCL, όπου αποκλείστηκε στον α’ προκριματικό από τη Σουτιέσκα (1-1 εντός, 1-1 εκτός-πεν. 3-2). Συνέχισε στα προκριματικά του UEL και στα playoffs έκανε την υπέρβαση κόντρα στον ΠΑΟΚ. Νίκησε εντός με 1-0 και στη ρεβάνς της Τούμπας σκόραρε δις και με την ήττα με 3-2 έκανε την έκπληξη. Στο πρωτάθλημα Σλοβακίας έπειτα από 8 αγωνιστικές είναι στη 2η θέση στο -1 από την κορυφή, προερχόμενη από τη νίκη με 2-0 στο επεισοδιακό ντέρμπι με τη Σπαρτάκ Τρνάβα, όπου προηγήθηκε στο 19′ με τον Σπόραρ για να έρθει στις καθυστερήσεις ο Ντράζιτς να κάνει το 2-0. «Το βαρύ πρόγραμμα έως τον Δεκέμβριο είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο σκόρερ του 1ου τέρματος στο ντέρμπι και αυτά τη στιγμή που άπαντες δηλώνουν πως στο προσεχές ματς με την Μπεσίκτας, οι Τούρκοι είναι το φαβορί, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται.

Αγωνιστικά Νέα:Κατ’ αρχήν οι γηπεδούχοι στο σημερινό ματς θα πρέπει να ξεπεράσουν το σοκ του γεγονότος ότι το ματς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας για ρατσιστικά συνθήματα στα ματς με Σουτιέσκα και Φερονικέλι και στις εξέδρες θα βρίσκονται μόνο παιδιά έως 14 ετών συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Από κει και πέρα, δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα που να αλλάζει σημαντικά τα πλάνα τους σε ό,τι αφορά στη βασική 11άδα.
Πιθανή ενδεκάδα:
(4-2-3-1): Γκράιφ – Μεντβέντεφ, Αμπένα, Μποζίκοφ, Βέρνον – Λιούμπισιτς, Ραμπιού – Ντάνιελ, Χόλμαν, Μόσχα – Σπόραρ.

Δίχως παιχνίδι προκριματικών η Μπεσίκτας φέτος, αφού η 3η θέση σε συνδυασμό με το νταμπλ της Γαλατά της εξασφάλισαν τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα. Πέρσι για τον ίδιο θεσμό απέτυχε να προκριθεί στην επόμενη φάση. Μέτρια έως άσχημα έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν, με μόλις 4 βαθμούς έπειτα από 4 αγωνιστικές. Στο πιο πρόσφατο ηττήθηκε με 3-2 στην έδρα της νεοφώτιστης Γκαζισεχίρ Γκαζιαντέπ. Τα πάντα κρίθηκαν νωρίς όταν στο 6’ ήρθε η αποβολή – πέναλτι του στόπερ Βίντα και το 1-0. Πολλές οι φάσεις που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι, έχοντας 2 δοκάρια και άλλα 2 τέρματα. Από μία κόκκινη οι 2 ομάδες στο 75’, με τους «Μαύρους Αετούς» να καταφέρνουν απλά να μειώσουν στο τέλος σε 3-2. «Ήμαστε θλιμμένοι, όλες οι ομάδες μπορούν να κάνουν έναν κακό αγώνα», σχολίασε ο κόουτς Αβτσί, που σήμερα ζήτησε από τους παίχτες του να «σεβαστούν τη φανέλα που φορούν». Σε καμία περίπτωση δεν νιώθει ασφαλής στον πάγκο της ομάδας. Τη Δευτέρα ακολουθεί η εντός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Μπασακσεχίρ.
Αγωνιστικά Νέα:Προβληματίζει στο ξεκίνημα της σεζόν η Μπεσίκτας, με πολλές αδυναμίες αμυντικά αλλά και έλλειψη ικανού επιθετικού, αφού οι νεαροί Ναγίρ (2/1) και Γιαλσίν (4/1) δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό του τραυματία Γιλμάζ. Ο έμπειρος φορ παρόλο που προπονήθηκε έμεινε στην Κωνσταντινούπολη για να προφυλαχτεί. Μαζί του για τον ίδιο λόγο και ο χαφ Οζιακούπ (0/0, 3/0). Με ενοχλήσεις ο αναπληρωματικός στόπερ Ρόκο (δίχως συμμ.). Αναμένουμε ορισμένες αλλαγές στο αρχικό σχήμα.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-5-1): Κάριους – Γκιονούλ, Βίντα, Ρουίθ, Ρεμπόκο – Χάτσινσον, Τοκόζ, Γιάγιτς, Ντιαμπί, Μπόιντ – Ναγίρ.
Εκτίμηση
Ποιοτικότερη ομάδα η Μπεσίκτας και σαφέστατα μπορεί να πάρει το διπλό. Θα κάνει αλλαγές λογικά στην 11άδα αλλά υπάρχει βάθος στο ρόστερ. Επιθετικά βέβαια δε σκοράρει εύκολα, ούτε αμυντικά πείθει για τη σταθερότητά της, ειδικά εκτός έδρας. Δεν έχει και την καλύτερη ψυχολογία. Πιο «ασφαλές» το συνδυαστικό Χ2 & Οver 1.5 (1.80).

WOLVES v BRAGA (POR)
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γουλβς είναι παρούσα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για να συμβεί αυτό, απέκλεισε κατά σειρά τις Κρουσέιντερς, Πιούνικ, Τορίνο στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας μόνο νίκες σε αυτά τα ματς. Στην Πρέμιερ Λιγκ πάντως το ξεκίνημα δεν ήταν καλό και μετά από πέντε αγωνιστικές η νίκη αγνοείται (0-2-3). Το μεγάλο θέμα της φετινής σεζόν για τους «λύκους» είναι η διαχείριση δύο «μετώπων», αφού δεν είναι συνηθισμένοι να αγωνίζονται παράλληλα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη (ξέχωρα οι υπόλοιπες διοργανώσεις, όπως το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ). Το Σάββατο η Γουλβς υπέστη βαριά ήττα με 5-2 από την Τσέλσι και είναι χαρακτηριστικό πως στο 55′ έχανε 4-0! Την προσεχή Κυριακή φιλοξενείται από την Κρίσταλ Πάλας.
Αγωνιστικά Νέα:Ο προπονητής Νούνο Εσπίριτο Σάντο έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, αφού υπολογίζεται ο αμυντικός Μπολί (5/0, 4/0), που ήταν τιμωρημένος στο πρωτάθλημα. Απομένει να φανεί αν θα υπάρξουν αλλαγές στην ενδεκάδα. Τζόνι και Βινάγκρε διεκδικούν τη θέση του αριστερού μπακ – χαφ, ο Σαΐς ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Μουτίνιο ή τον Νέβες στον άξονα, ενώ ο Κουτρόνε «απειλεί» να σπάσει το καθιερωμένο δίδυμο στην επίθεση των Χιμένες, Ζότα.
Πιθανή ενδεκάδα:(3-5-2): Ρουί Πατρίσιο – Μπένετ, Κόαντι, Μπολί – Ντόχερτι, Ντεντονκέρ, Μουτίνιο, Νέβες, Τζόνι – Χιμένες, Ζότα
Έπιασε από το… λαιμό την Σπαρτάκ Μόσχας στα πλέι οφ και με δύο νίκες (1-0 εντός και 2-1 εκτός), προκρίθηκε στους ομίλους (έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντρέ Όρτα). Μέχρι εκείνο το σημείο (ουσιαστικά πριν από τρεις εβδομάδες) όλα πήγαιναν «ρολόι», ωστόσο τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα και οι δύο κολλητές ήττες, με κακό ποδόσφαιρο, από Μπενφίκα (4-0 εντός) και Σετούμπαλ (1-0 εκτός), άλλαξαν για τα καλά το κλίμα. Υπάρχει γκρίνια από τους οπαδούς, ο Τύπος της χώρας «πολιορκεί» διαρκώς τον προπονητή Ρικάρντο Σα Πίντο, αν συνεχιστούν οι «γκέλες», τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις. Βέβαια, ο βραχύσωμος κόουτς έχει μερίδιο σ’ αυτές τις δύο ήττες, καθώς «ανακατεύει την τράπουλα» σχετικά με την ενδεκάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία. Ακολουθεί το εντός έδρας ματς με τη Μαρίτιμο.
Αγωνιστικά Νέα:Ο Ρικάρντο Σα Πίντο κάνει διαρκώς αλλαγές στο αρχικό σχήμα (χωρίς να… πειράζει το καθιερωμένο 4-4-2), ωστόσο αυτό δεν του… βγαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν ταξίδεψαν στην Αγγλία οι Τορμενά (Α, 3/0, 1/0), Ουάλας (Α, 1/0), Ραούλ Σίλβα (A.), Καζού (Α, 1/0, 1/0), Λούκας Κούνια (Α, 1/0, 2/0), Ουίλσον Εδουάρδο (ΜΕ, 4/0, 2/2), Ρούι Φόντε (Ε, 3/0).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Ματέους – Ρικάρντο Εσγκάιο, Μπρούνο Βιάνα, Πάμπλο, Σικέιρα – Ζοάο Παλίνια, Φρανσέρτζιο, Ζοάο Νοβάις, Ρικάρντο Ορτα – Παουλίνιο, Γκαλένο (Χασάν)
Εκτίμηση
«Περίεργο» ματς, αφού η Γουλβς είναι μεν αγγλική ομάδα, αλλά με έντονο πορτογαλικό στοιχείο στις τάξεις της και η Μπράγκα «ξέρει» τι θα αντιμετωπίσει. Φαβορί οι γηπεδούχοι, εναλλακτική λύση τα 2-3 γκολ.

PARTIZAN (SRB) v AZ ALKMAAR (HOL)
Η τετράκις παρουσία της στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ή Γιουρόπα Λιγκ είναι η καλύτερη πορεία της στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Φυσικά κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή είναι η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1965-66. Πέρυσι αποκλείστηκε στα play offs του Γιουρόπα Λιγκ από την Μπεσίκτας. Φέτος τα πήγε καλύτερα. Ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και απέκλεισε κατά σειρά τις Κόναχς Κουέι, Μαλάτιασπορ και Μόλντε. Μάλιστα στο Βελιγράδι πανηγύρισε 3 νίκες και έχει συμπληρώσει 10 παιχνίδια αήττητη ως γηπεδούχος στην διοργάνωση, με 8 νίκες σε αυτό το διάστημα! Στο πρωτάθλημα έχει συγκεντρώσει 14 βαθμούς σε 6 αγώνες και το περασμένο Σάββατο επικράτησε 3-0 εκτός έδρας της Πρόλετερ Νόβι Σαντ. Ο Μιλόσεβιτς παρέταξε δυνατή ενδεκάδα αφού δεν ήθελε άλλες βαθμολογικές απώλειες και ταυτόχρονα επιδιώκει η ομάδα του να βρει καλύτερο ρυθμό. Ακολουθεί εξάλλου την Κυριακή το μεγάλο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα. Ρεαλιστικά πάντως μπορεί να προκριθεί από αυτόν τον όμιλο.
Αγωνιστικά Νέα:Ο μεσοεπιθετικός από την Γουινέα, Σουμάχ (6/2, 5/2) δεν αγωνίστηκε στο πρόσφατο παιχνίδι πρωταθλήματος λόγω τραυματισμού αλλά σήμερα επιστρέφει κανονικά στην δράση. Ο Σέρβος αριστερός μπακ Μπρέζαντσιτς (1/0, 3/1) αγωνίστηκε στην Άλκμααρ την σεζόν 2015-16 και μετέφερε τις γνώσεις του στο τεχνικό επιτελείο. Καμία σημαντική απουσία στην αποστολή, όσοι κόπηκαν ήταν κατόπιν τεχνικής επιλογής. Περισσότερα από 2000 πούλμαν από όλη την Σερβία θα μεταφέρουν παιδιά στο γήπεδο!
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Στόικοβιτς – Μίλετις, Όστογιτς, Πάβλοβιτς, Ουρόσεβιτς – Ασάνο, Στσέκιτς, Ζντιέλαρ, Τόσιτς – Σουμάχ, Σαντίκ
Στάθηκε αρκετά τυχερή στη ρεβάνς με την Αντβέρπ (1-1 το πρώτο εντός έδρας ματς) και πήρε την πρόκριση με… επεισοδιακό τρόπο. Ο αντίπαλος έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 35′, αλλά πήρε κεφάλι στο σκορ (73′), με τον σκόρερ να αποβάλλεται ένα λεπτό αργότερα. Παρά το σημαντικό πλεονέκτημα η Άλκμααρ ισοφάρισε μόλις στο 90′ και στην παράταση πέτυχε άλλα τρία γκολ, με την Αντβέρπ να μένει από δυνάμεις. Έστω κι έτσι πήρε την πρόκριση στους ομίλους, στους προηγούμενους γύρους είχε θέση εκτός κατά σειρά Χάκεν και Μαριούπολη. Τη σεζόν 2015-16 αντιμετώπισε και πάλι την Παρτίζαν, στην ίδια φάση της διοργάνωσης, χάνοντας δύο φορές (2-1 εντός και 3-2 εκτός έδρας). Στο πρωτάθλημα, παρατάχθηκε με βασικούς κι επιβλήθηκε 5-1 της Σπάρτα, κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση στο α’ μέρος. Βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 2′, όμως μέχρι την ανάπαυλα είχε σκοράρει 4 φορές, με τους Ιντρίσι, Μποαντού να πετυχαίνουν από δύο τέρματα. Μόνο από τη Φιτέσε έχει ηττηθεί φέτος, με γκολ στις καθυστερήσεις.
Αγωνιστικά Νέα:«Αν κάνουμε το παιχνίδι μας, τότε έχουμε καλές πιθανότητες εναντίον της Παρτιζάν. Και πάλι όμως θα πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερη εμφάνιση απ’ ότι στις Βρυξέλλες (σ.σ. κόντρα στην Αντβέρπ)», δήλωσε ο προπονητής Σλοτ. Έχει πληγεί από το πρόβλημα στο γήπεδό της (κατέρρευσε μέρος του στεγάστρου), εδώ κι ένα μήνα παίζει διαρκώς… εκτός έδρας. Δεν έχουν αναφερθεί αξιοσημείωτα προβλήματα. Μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα οι νεοφερμένοι Ντε Βιτ (Μ, Άγιαξ) και Αμπουχλάλ (ΜΕ, Αϊντχόφεν).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-3-3): Μπιζότ – Σβένσον, Φλάαρ, Βάουτενς, Βάινταλ – Μίντσε, Κόοπμαϊνερς, Ντε Βιτ – Στενχς, Μποαντού, Ιντρίσι
Εκτίμηση
Η έδρα της Παρτιζάν μπορεί να είναι τιμωρημένη, όμως οι κερκίδες θα έχουν περίπου 20.000 παιδιά που θα την ενισχύσουν. Στην έδρα της είναι ισχυρή, πέτυχε «3 στις 3» νίκες στα προκριματικά και μπορεί να βάλει δύσκολα στην Άλκμααρ. Άπειροι αλλά ταλαντούχοι οι παίκτες των Ολλανδών δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Πρώτο σημείο η ισοπαλία.

MAN UTD (ENG) v ASTANA (KAZ)
Μετά από δύο σερί παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στο Γιουρόπα Λιγκ, το οποίο κατέκτησε τη σεζόν 2016-17. Η περσινή ευρωπαϊκή της πορεία χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στα προημιτελικά ήρθε ο αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα. Στην Πρέμιερ Λιγκ, η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ξεκίνησε με θρίαμβο επί της Τσέλσι, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, κάτι που δεν άρεσε στους απαιτητικούς οπαδούς της. Πάντως, το Σάββατο οι «κόκκινοι διάβολοι» επέστρεψαν στις νίκες, επικρατώντας 1-0 της Λέστερ, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσουν με την απόδοσή τους. Την προσεχή Κυριακή η Γιουνάιτεντ φιλοξενείται από τη Γουέστ Χαμ.
Αγωνιστικά Νέα:Ο Σόλσκιερ δεν υποτιμά την Αστάνα, όμως αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένο ροτέισον. Ο μέσος Πογκμπά (4/0) και ο επιθετικός Μαρσιάλ (3/2), που προέρχονται από τραυματισμούς, αναμένεται να απουσιάσουν, με στόχο να είναι έτοιμοι για το ματς με τη Γουέστ Χαμ. Έχει ελπίδες να αγωνιστεί ο μεσοεπιθετικός Λίνγκαρντ (4/0), ο οποίος ήταν άρρωστος. Τραυματίες είναι οι αμυντικοί Σο (3/0), Μπαϊγί και ο μεσοεπιθετικός Τζέιμς (5/3).
Πιθανή ενδεκάδα:(4-2-3-1): Ρομέρο – Γιανγκ, Τζόουνς, Τουανζίμπε, Ρόχο – Φρεντ, Μάτιτς – Λίνγκαρντ, Γκόμες, Τσονγκ – Γκρίνγουντ
Εδειξε σοβαρότητα από τον 2ο κιόλας προκριματικό γύρο, άφησε εκτός συνέχειας Σάντα Κόλομα, Βαλέτα και τη σαφώς πιο έμπειρη ΜΠΑΤΕ και μπήκε δίκαια στους ομίλους. Για 3η διαδοχική χρονιά μετέχει στα γκρουπ της διοργάνωσης, αν μη τι άλλο έχει «ψηλώσει» τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Βέβαια, ο όμιλος έχει φαβορί και αυτό είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απ’ εκεί και πέρα θα δώσει μάχη με Αλκμααρ και Παρτίζαν για τη 2η θέση. Ουδέποτε έχει παίξει ξανά με αγγλική ομάδα, ωστόσο έχει κάνει το ταξίδι για τη Μεγάλη Βρετανία και τις δύο αναμετρήσεις με τη Σέλτικ (ήττες 5-0 και 2-1). Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στο «-5» από την κορυφή, δεν αγχώνεται ο τεχνικός Ρομάν Γκρίγκορτσουκ, από τη στιγμή που έχει δύο ματς λιγότερα σε σχέση με την πρωτοπόρο Τόμπολ. Στο τελευταίο της χρονικά ματς, κατάφερε έστω και δύσκολα να κερδίσει την Σαχτιόρ Καραγκαντί (2-1, με ανατροπή).
Αγωνιστικά Νέα:Η αποστολή (αποτελείται από 21 ποδοσφαιριστές) ταξίδεψε από τη Δευτέρα για το Μάντσεστερ, προκειμένου να μπει άμεσα στο κλίμα. Αμφίβολος ο Μαυροβούνιος Τομάσεβιτς (Α-Μ, 2/0, 1/0), η συμμετοχή του θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον τεχνικό Ρομάν Γκρίγκορτσουκ, οι Λογκβινένκο (Μ, 7/2, 11/1) και Μουμπέλε (Ε, 6/0, 3/1), βρίσκονται πίσω σε φυσική κατάσταση και δύσκολα θα βρεθούν στο αρχικό σχήμα.
Πιθανή ενδεκάδα:(4-4-2): Έριτς – Ρουκάβινα, Σόμκο, Ποστνίκοφ, Σιμούνοβιτς – Σιγκούργιονσον, Τομάσοφ, Μαέφσκι, Μουζικόφ – Μουρταζάγιεφ, Ροτάριου.
Εκτίμηση
Σημαντική η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων, αποτυπώνεται στα σετ αποδόσεων, με τη Γιουνάιτεντ να είναι ξεκάθαρο φαβορί. Δεν υπάρχει αξία στον άσο, οι γηπεδούχοι θα επιδιώξουν μια νίκη χωρίς να ξοδέψουν πολλές δυνάμεις, οπότε τα 2-3 γκολ είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!