FIBA Basketball World Cup 2019

AUSTRALIA v SENEGAL
Βρήκε και τα έκανε! Η Αυστραλία με παίκτες πιο έμπειρους από τέτοιες διοργανώσεις (Μιλς, Μπόγκατ, Ντελαβέντοβα) αντιμετώπισε τον Καναδά απόλυτα προετοιμασμένη πνευματικά και αγωνιστικά και τον διέλυσε (108-92), ούσα πλέον φαβορί για τους «16». Η ομάδα του Λεμάνις πετούσε φωτιές επιθετικά βάζοντας πάνω από 50 πόντους και στα δύο ημίχρονα και έδειξε ότι παρά τις σημαντικές απουσίες θα είναι από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν. Με τη Σενεγάλη θα κάνει μία χαλαρή προπόνηση ενόψει του αγώνα με τη Λιθουανία την τελευταία αγωνιστική χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες της κόντρα σε έναν πολύ αδύναμο αντίπαλο και με δεδομένο το αποτέλεσμα.
Η Σενεγάλη κατάφερε να ξεπεράσει και την Ανγκόλα και τις Φιλιππίνες σε… χάλια στην πρώτη αγωνιστική όπου ήταν μακράν η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης. Η εμφάνισή της με μία λέξη άθλια. Έχασε με 54 πόντους διαφορά (47-101), και οι 47 που έβαλε ήταν χάρη στη χαλαρότητα της Λιθουανίας στο τελευταίο πεντάλεπτο, αφού μέχρι τότε έβαζε έναν πόντο ανά λεπτό. Λες και πήγε στην Κίνα για διακοπές και βεγγέρα γνωρίζοντας ότι σε αυτό τον όμιλο δεν θα είχε καμία τύχη. Κάτι που ισχύει ως προς το δεύτερο σκέλος αλλά από εκεί και πέρα η εικόνα της δεν θύμιζε εθνική ομάδα αλλά παρέα από άγνωστους που πήγαν να παίξουν μπάσκετ σε ανοιχτό γήπεδο.
Εκτίμηση
Η Αυστραλία έχει έναν τρόπο παιχνιδιού που στηρίζεται στο run n gun. Ένα στυλ που παίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας όπου τα ματς διαρκούν 4 12λεπτα όπως στο ΝΒΑ. Κάνει επιθέσεις των 10 δευτερολέπτων και σε ένα τέτοιο ματς θα ξεπεράσει τους 100 χαλαρά. Over 101,5.

MONTENEGRO v NEW ZEALAND
Όχι επειδή θέλουμε να συμφωνήσουμε με τα λεγόμενα των διεθνών μας αλλά όντως το Μαυροβούνιο δεν είναι τόσο κακή ομάδα όσο την έκανε να φαίνεται η Εθνική μας. Η ομάδα του Μίτροβιτς στον πρώτο, στην ιστορία της, αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν λογικό να παρουσιαστεί τρακαρισμένη, μαγκωμένη δίχως εμπειρία. Όταν μάλιστα βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ με διψήφια διαφορά απέναντι στην Ελλάδα που επιθετικά έπαιζε σχεδόν στο ρελαντί κατάλαβε ότι δεν την… παίρνει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο και απλά παράτησε ολοκληρωτικά το ματς για τον τελικό με τους Tall Blacks. Σε αυτό το παιχνίδι που είναι do or die αφού ο ηττημένος μένει οριστικά εκτός 16αδας οφείλουν και θα παρουσιάσουν καλύτερο πρόσωπο.
Οι Νεοζηλανδοί όσο το ματς πήγε στο run n gun από του Βραζιλιάνους στην πρεμιέρα ήταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Όταν η «σελεσάο» αποφάσισε να παίξει άμυνα και να πάει στο 5 εναντίον 5 οι Tall Blacks μπλόκαραν. Το γνωρίζαμε ότι η Νεά Ζηλανδία είναι ομάδα δίχως προσωπικότητα. Δίχως ηγέτη απουσία του Βουκόνα. Εχει κάποιους καλούς παίκτες, ποιοτικούς αλλά περισσότερο βασίζεται στο ποιος θα βρεθεί σε καλή μέρα για να ελπίζει. Στη ρακέτα έχει δύναμη με τον Φοτού όχι όμως σταθερότητα και κυρίως λύσεις από τον πάγκο. Περιθώρια νέας ήττας δεν υπάρχουν ενώ δεν της αρκεί μόνο η νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση αλλά θέλει και διαφορά άνω των 8 πόντων ώστε να ελπίζει σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας.
Εκτίμηση
Δεν θεωρώ τόσο πιο φαβορί το Μαυροβούνιο και περιμένω τους Νεοζηλανδούς να κάνουν το παιχνίδι τους στο ανοιχτό γήπεδο και το YOLO μπάσκετ. Σε όλα τα φιλικά τα ματς τους πήγαν πάνω από τους 160 πόντους και προτιμώ το over 166,5.

JAPAN v CZECH REPUBLIC
Δεν είναι ούτε η συνολικά απογοητευτική εμφάνιση, ούτε ότι δέχθηκε 86 πόντους, ούτε ότι σε κανένα σημείο του ματς δεν απείλησε, ούτε ότι ο Χατσιμούρα χάθηκε στη γενική μετριότητα (67-86 από την Τουρκία). Είναι δυνατόν εθνική ομάδα μπάσκετ να τελειώνει αγώνα αυτού του επιπέδου έχοντας κάνει 10 (δέκα) φάουλ; Αν είναι ποτέ δυνατόν δέκα φάουλ σε ένα ολόκληρο ματς. Άμυνα με τα μάτια. Ίσως περίμεναν να κλέβουν μπάλες με… γιόγκα. Η Ιαπωνία έδειξε εντελώς ανέτοιμη πνευματικά και πλέον στο ματς με τους Τσέχους τα παίζει όλα για όλα. Αν χάσει θα περιοριστεί στο 17-32, αν νικήσει ψάχνει και διαφορά (σίγουρα άνω των 15 πόντων) ελπίζοντας σε νίκη της Τσεχίας την τελευταία αγωνιστική επί της Τουρκίας.
Όπως περιμέναμε, η Τσεχία έκανε το κομμάτι της για λίγα λεπτά στον αγώνα με τις ΗΠΑ και μετά έπαιξε όσο χρειαζόταν για να μην γνωρίσει συντριβή και παράλληλα να κρατήσει δυνάμεις για τη συνέχεια (67-88). Σε αντίθεση με την Ιαπωνία για τους Τσέχους το ματς δεν είναι «do or die», αφού ακόμη και αν χάσουν θα μπορούν, θεωρητικά πάντα, να ρεφάρουν κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τους Τούρκους, που όμως στο 1ο ματς πήραν +19 από την Ιαπωνία. Πάντως, η Τσεχία θα κυνηγήσει τη νίκη ώστε μετά στον «τελικό» με την Τουρκία να πάρει τη 2η νίκη και να έχει ελπίδες στη φάση των 16 για πρόκριση στους 8 (θυμίζουμε ότι οι ομάδες κουβαλάνε όλα τα αποτελέσματα).
Εκτίμηση
Η εικόνα της Ιαπωνίας με απογοήτευσε στο ματς με την Τουρκία. Το ματς με τους Τσέχους είναι τελικός και δεν έχουν τίποτε άλλο από το να το χτυπήσουν έχοντας πάντως ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης. Θα προτιμήσω να το δω από το να ασχοληθώ στοιχηματικά.

GERMANY v DOMINICAN REPUBLIC
Το «ενώ εσύ κοιμόσουν» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την εμφάνιση της Γερμανίας κόντρα στη Γαλλία. Χρειάστηκε πάνω από 6 λεπτά να βάλει… γκολ και ενώ το σκορ ήταν ήδη 14-0, έβαλε 4 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο παίζοντας άθλια, βρέθηκε με 23 πόντους πίσω στο σκορ (45-22) στις αρχές της 3ης περιόδου. Το φοβερό είναι πως λίγο ήθελε να κερδίσει στο τέλος… Η ομάδα του Χένρικ Ρεντλ έφτασε σε απόσταση βολής (76-74) αλλά ήταν ήδη αργά (78-74 το τελικό). Σπατάλησε ουσιαστικά πάνω από ένα ημίχρονο μπαίνοντας στο ματς παντελώς ανέτοιμη πνευματικά αφού δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το χάλι των 25 πρώτων λεπτών. Με τη Δομινικανή πρέπει να δείξει ένα άλλο πρόσωπο πιο σοβαρό για να μην μπλέξει σε περιπέτειες.
Η Δομινικανή Δημοκρατία πήγε να ντυθεί… Ιράν από τα ματς της πρεμιέρας. Κόντρα στην Ιορδανία προηγήθηκε με 16 πόντους διαφορά (58-42) στο δεύτερο μισό της 3ης περιόδου και 13 λεπτά αργότερα έχανε! Και τελικά πήρε τη νίκη (80-76) γλιτώνοντας το άνευ προηγουμένου πατατράκ χάρη στην ευστοχία των παικτών της στις βολές στο τελευταίο δίλεπτο αλλά και στην αστοχία της Ιορδανίας στο ίδιο διάστημα. Γενικώς είναι μία ομάδα που δεν μπορείς να την εμπιστευτείς κυρίως λόγω της έλλειψης ψηλών. Ο Ντουβερίογλου έκανε πάρτυ στη ρακέτα της και αν είχε 5-6 λεπτά ακόμη το ματς θα είχε βάλει 50, οπότε οι δυνατοί ψηλοί της Γερμανίας θα βρουν πεδίο δράσης.
Εκτίμηση
Η Γερμανία θα πάρει την πρώτη της νίκη όσο και αν η Δομινικανή Δημοκρατία ξέρει πως με νίκη προκρίνεται στους 16. Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Παρόλα αυτά δεν με συγκινεί κάποια απόδοση.

LITHUANIA v CANADA
Την έκανε την προπόνησή της η Λιθουανία κόντρα στην απαράδεκτη Σενεγάλη, δεν σπατάλησε ούτε ίχνος ιδρώτα για να νικήσει με 54 πόντους διαφορά (101-47), ένα ματς σαν χαλαρό εσωτερικό διπλό προπόνησης και πάει για τον πρώτο τελικό με τον Καναδά. Ο Αντομάιτις μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής, είδε έξι παίκτες του να τελειώνουν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων αλλά φυσικά το παιχνίδι αυτό δεν είναι κριτήριο δυναμικότητας. Με τον Καναδά θα φανεί πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Πάντως οι Λιθουανοί είναι ομάδα με μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, πολύπειροι με θητεία χρόνων στην Ευρωλίγκα και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Η αμυντική αφέλεια με την οποία ο Καναδάς αντιμετώπισε το ματς με την Αυστραλία ήταν μνημειώδης. Έφαγε 52 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και αυτό τα λέει όλα. Καμία συγκέντρωση, κανένα ίχνος ομαδικής προσπάθειας και κάλυψης από τον ένα του λάθους του άλλου. Δώδεκα παίκτες που τυχαία βρέθηκαν μαζί για πρώτη φορά και έπαιζαν ο καθένας για την πάρτη του (92-108). Αυτό σίγουρα δεν ήταν ομάδα με τη σφραγίδα του Νερς ο οποίος σε όλο το πρώτο ημίχρονο το μόνο που έκανε ήταν να γκρινιάζει στους διαιτητές. Το ματς είναι «do or die» αφού πλέον στον Καναδά δεν αρκεί μόνο η νίκη αλλά θέλει και διαφορά σίγουρα άνω των 10 πόντων ελπίζοντας σε νίκη της Λιθουανίας επί της Αυστραλίας ώστε να έχει ελπίδες πρόκρισης στη διαφορά πόντων.
Εκτίμηση
Θεωρώ τη Λιθουανία φαβορί αλλά μέχρι εκεί. Είναι μεγάλο ερωτηματικό το πως θα εμφανιστεί ο Καναδάς σε αυτό το «do or die» ματς, όπου δεν υπάρχει αύριο και πιθανή ήττα σημαίνει αυτόματα αποκλεισμό από τους 16. Μένω μακριά.

BRAZIL v GREECE
Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Βραζιλία είναι η παλιά φρουρά. Ο 39χρονος Άλεξ Γκαρσία που πήρε την ομάδα από το χέρι στην 3η περίοδο και την οδήγησε σε επιμέρους 28-12 επί της Νέας Ζηλανδίας (102-94 στο σύνολο), είναι ο Βαρεζάο που έπαιξε ξύλο στη ρακέτα, είναι ο τίμιος Ουέρτας, ο σκόρερ Μπαρμπόσα. Οι Φελίσιο και Καμπόκλο έχουν ταλέντο αλλά ειδικά ο δεύτερος είναι άγουρος επιθετικά. Πάντως με την εμφάνιση των βετεράνων μπόρεσε να πάρει τη νίκη στην πρεμιέρα παίζοντας σε ένα ματς στα μέτρα της. Φουλ επιθετικός ρυθμός, παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, αυτό που τους αρέσει και έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Σε ματς που πάνε στους 100 πόντους σπάνια χάνουν.
Η ελληνική ομάδα έκανε όλα όσα έπρεπε στο… ελάχιστο μάλιστα για να πάρει την πρώτη της νίκη. Νίκησε με 25 πόντους στην πρεμιέρα (85-60 το Μαυροβούνιο) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει μόλις 16 λεπτά, λιγότερα και από τα φιλικά προετοιμασίας που έμενε στο παρκέ 22-23 λεπτά. Η κυριαρχία της ξεκίνησε από την άμυνα αφού η ψηλή βασική πεντάδα με πιο κοντό τον 1μ.98 Καλάθη «έκρυβε» το γήπεδο από τον αντίπαλο. Με τη Βραζιλία θα παίξει σίγουρα περισσότερο ο Σλούκας και θα δούμε σχήμα με δύο κλασσικούς γκαρντ. Θα προσπαθήσει η ομάδα μας να χτυπήσει τις αργές επιστροφές των βαριών κορμιών της Βραζιλίας αλλά θα χρειαστεί να προσέξει τα επιθετικά ριμπάουντ για να νικήσει.
Εκτίμηση
Η Βραζιλία είναι ομάδα που παίζει μπάσκετ «να βάλω περισσότερους από τον αντίπαλο». Οι αργές επιστροφές στην άμυνα είναι ότι πρέπει για την ομάδα μας για να βρει χώρους στο τρανζίσιον. Περιμένω υψηλό σκορ πάνω από τους 157,5 και νίκη της Ελλάδας.

USA v TURKEY
Μια χαρά τα πήγαν για πρεμιέρα οι Αμερικανοί απέναντι σε μία σοβαρή ομάδα σαν την Τσεχία (88-67). Έλεγξαν τον ρυθμό, κράτησαν τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους, έβαλαν και 10 τρίποντα. Και όλα αυτά παίζοντας σχεδόν στο 50% των δυνατοτήτων τους. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς δοκίμασε πολλά χαμηλά σχήματα αφού στους σέντερ μετά τον Μάιλς Τέρνερ είναι το… χάος με τον Πλαμλί να μην είναι για αυτό το επίπεδο. Γενικώς σε αυτή την πρώτη φάση οι Αμερικανοί δεν… προβλέπεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες και θα πάνε με 3-0 στους «16», όντες φυσικά με το ένα πόδι στους «8». Το ζητούμενο είναι να βρουν ρυθμό αλλά και κίνητρο σε κάθε ματς.
Ανέλπιστα σοβαρή και αποτελεσματική παρά την ξαφνική απώλεια του Σκότι Ουίλμπεκιν εμφανίστηκε η Τουρκία που πήρε στο ρελαντί το ματς με την αφελέστατη Ιαπωνία (86-67) που έκανε όλα και όλα 10 φάουλ στο ματς! Ο Σαρίτσα πήγε το ματς με κοντά σχήματα για να ελέγξει τον ρυθμό αλλά του πήγαν όλα καλά χάρη στην αεράμυνα της Ιαπωνίας μιας και μπήκαν και τα σουτ και δεν χρειάστηκε να πάει την μπάλα στη ρακέτα. Ο Ουίλμπεκιν και καλά να είναι (οι πληροφορίες λένε πως ίσως παίξει στην επόμενη φάση ή έστω στο ματς με την Τσεχία λόγω της εξάρθρωσης αντίχειρα) δεν θα παίξει ειδικά σε αυτό το χαμένο από… χέρι ματς.
Εκτίμηση
Ματς δίχως ουσιαστικό ενδιαφέρον αφού οι Τούρκοι έχοντας νικήσει την Ιαπωνία σκέφτονται μόνο το επόμενο ματς με την Τσεχία που είναι τελικός για την πρόκριση. Οι ΗΠΑ θα νικήσουν και με διαφορά αλλά δεν αξίζει το κυνήγι του χάντικαπ ή του σκορ.

JORDAN v FRANCE

Αναλογικά με το μέγεθός, την εμπειρία και το ρόστερ της, η Ιορδανία τα πήγε πολύ καλά με τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το τέλος. Εκεί όμως μέτρησε η απειρία των περισσότερων παικτών της που πήραν τις χειρότερες δυνατές επιλογές στο τελευταίο ενάμιση λεπτό με αποτέλεσμα να χαθεί μια ιστορική νίκη (76-80). Τα σημεία αναφοράς της ομάδας ήταν ο σέντερ Ντουβερίογλου (αναφέρεται Αλ-Ντουαρί) και ο νατουραλιζέ φόργουορντ Τάκερ που έβαλαν τους 58 από τους 76 πόντους της ομάδας τους. Αναμενόμενο αφού αυτοί είναι οι δύο πιο ταλαντούχοι και πιο έμπειροι. Πάντως με τη Γαλλία ειδικά ο Ντουβερίογλου θα τα βρει σκούρα…
Λίγο ακόμη και το κάζο της ανατροπής στον ημιτελικό με την Ελλάδα το 2005 στο Βελιγράδι θα ήταν απλά ένα πταίσμα στην ιστορία των Γάλλων σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν με 23 πόντους διαφορά (45-22) στα μισά της 3ης περιόδου και λίγο έλειψε να χάσουν το ματς εξαιτίας της γνωστής αφέλειας που τους χαρακτηρίζει όταν αντιμετωπίζουν με υπεροψία τον αντίπαλο (78-74). Ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν φανταστικοί αμυντικά (δέχθηκαν μόλις 4 πόντους) και μέχρι το 25′ τα έκαναν όλα τέλεια, μετά λες και κατέβασαν τον διακόπτη και είδαν τη Γερμανία να τους πλησιάζει στο καλάθι. Πάλι καλά που ήταν ο Φουρνιέ με κρίσιμες βολές. Ο Κολέ δεν άνοιξε πολύ το ροτέισον παρά το ντεφορμάρισμα του Ντε Κολό.
Εκτίμηση
Η Ιορδανία θα τα βρει πολύ σκούρα κόντρα σε μία ομάδα με τόσο ψηλούς παίκτες που παίζει σκυλίσια άμυνα και έφαγε 4 πόντους από τη Γερμανία. Μου αρέσει το under 14,5 πόντοι της Ιορδανίας για την 1η περίοδο.

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!