UEFA Euro Champ Qualifiers

ARMENIA v ITALY
Η Αρμενία άρχισε την περιπέτεια των προκριματικών του Euro τον Μάρτιο, με ήττα στη Βοσνία (2-1) και εντός έδρας αποτυχία με θύτη τη Φινλανδία (2-0). Κάκιστα τα αποτελέσματα, οι εμφανίσεις, όμως, δεν ήταν για… πέταμα. Οι διεθνείς του Αρμέν Γκουλμπουντάγκιαντς έδειξαν πράγματα, ιδιαίτερα στο επιθετικό σκέλος. Δεν είχαν σχέση με το «ιστορικό χαμηλό» του περασμένου Οκτωβρίου (έχασαν 1-0 εντός από το Γιβραλτάρ για τη Λίγκα Εθνών), αλλά απέμεναν οι απτές αποδείξεις. Και αν το 3-0 εντός επί του Λίχτενσταϊν δεν «στοιχειοθετεί υπόθεση», το 3-2 επί της Ελλάδας, στο ΟΑΚΑ, ήταν το αποτέλεσμα που έδωσε την απαραίτητη ώθηση. Με αρετές στην κόντρα και σκληράδα στην άμυνα, οι Αρμένιοι απέδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκριση, σε θεωρητικό επίπεδο. Τώρα μένει να το κάνουν και πράξη, αν και ουδείς παραγνωρίζει την εμπειρία ομάδων όπως η Βοσνία και η Ελλάδα ή το φορμάρισμα της Φινλανδίας. «Υπάρχει βελτίωση, αλλά το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο», τόνισε ο Γκουλμπουντάγκιαντς.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός κλήσεων οι Μικογιάν (A, 46/1), Μαλακιάν (A, 21/0), Νταγκμπασιάν (A, 16/0), Πιτσέλι (M, 65/11), Σαρκίσοφ (E, 40/6), Μοβσισιάν (E, 38/14), παίκτες άνω των 30 ετών, με εξαίρεση τον Νταγκμπασιάν. Υπάρχει προφανής διάθεση για ανανέωση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το τεχνικό τιμ είναι αποφασισμένο να δομήσει την «επόμενη μέρα» στις γρήγορες αντεπιθέσεις και το πρέσινγκ. Μόλις την Τρίτη ενσωματώθηκε στην αποστολή ο ηγετικός Μιχιταριάν (M, 84/27), ο οποίος τη Δευτέρα υπέγραψε στη Ρόμα.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Αρμενίας: Τερματοφύλακες: Μπεγκλαριάν (Μογκίλεφ), Αϊραπετιάν (Ουράρτου), Αϊβάζοφ (Ουράρτου), Μελιξετιάν (Νοάχ) – Αμυντικοί: Κάμο Χοβνανισιάν (Ζέτισου), Χάρογιαν (Ουράλ), Χαμπαρτζουμιάν (Παραλίμνι), Βοσκανιάν (Αλασκέρτ), Ισκανιάν (Αλασκέρτ), Καλισίρ (Γκέτεμποργκ), Αρμάν Χοβνανισιάν (Γκατζασάρ) – Μέσοι: Μιχιταριάν (Αρσεναλ), Γκαζαριάν (ΑΕ Λεμεσού), Μικρτιάν (Πιούνικ), Οζμπιλίζ (Πιούνικ), Γεντιγκαριάν (Πιούνικ), Γκριγκοριάν (Αλεσκέρτ), Χοβσεπιάν (Αρντά), Μπαμπαγιάν (Χόμπρο), Αβετισιάν (Αραράτ), Βαρντανιάν (Πιούνικ), Αμπαρτσουμιάν (Αραράτ) – Επιθετικοί: Μπαρσεγκιάν (Καϊσάρ), Ανταμιάν (Χόφενχαϊμ), Καραπετιάν (Σότσι), Μιρανιάν (Πιούνικ).
Η αποτυχία πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας αντιμετωπίστηκε ως «εθνικό πένθος» στην Ιταλία. Τα πρώτα δείγματα στη Λίγκα Εθνών δεν ενθουσίασαν, αλλά ο εκλέκτορας Ρομπέρτο Μαντσίνι (από πέρυσι στον πάγκο) το είχε ξεκαθαρίσει: «αλλάζουμε τα πάντα και θα το κάνουμε σωστά». Από τον Μάρτη του 2018 έως το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, ο απολογισμός της «σκουάντρα ατζούρα» ήταν 1-4-3, για να φτάσουμε στο 6-2-0 των τελευταίων 11 μηνών. Αισθητή βελτίωση. Όσο για τα προκριματικά του Euro, το 4-0-0 φέρνει την πρόκριση στο κατώφλι των Ιταλών, οι οποίοι νίκησαν εντός τις Φινλανδία (δύσκολα, 2-0), Βοσνία (πιο δύσκολα, 2-1) και Λιχτενστάιν (6-0), ενώ έκαναν… περίπατο στην Αθήνα (3-0). Μάλιστα, το γκολ που δέχθηκε η Εθνική στο 2-1 με τη Βοσνία, ήταν το 1ο έπειτα από σερί 6 ματς με απαραβίαστη εστία. «Η ομάδα είναι συγκεκριμένη. Αν κάποιος εντυπωσιάσει, θα είμαι χαρούμενος να αναθεωρήσω τα πλάνα μου. Αυτή την εποχή δεν είμαστε στο 100%, θα είναι δύσκολα», τόνισε ο Μαντσίνι.
Αγωνιστικά Νέα: Ο αρχηγός Κιελίνι (A, 103/8) αναρρώνει από επέμβαση στο γόνατο. Εκτός και οι Ντε Σίλιο (A, 39/0, χτύπησε το Σάββατο), Κρισίτο (A, 26/0), Κουαλιαρέλα (E, 28/9), Τζάτζα (E, 18/2, τραυματίστηκε προ δεκαημέρου). Λείπουν και οι απείθαρχοι (με τις Ελπίδες) Κεν (E, 3/2) και Τζανιόλο (M, 2/0). Προβλήματα της τελευταίας στιγμής ο μέσος Κριστάντε (6/0) της Ρόμα και ο ακραίος επιθετικός Ινσίνιε (32/6) της Νάπολι. Τον 1ο αντικατέστησε ο Τονάλι της Μπρέσια (0/0), τον 2ο ο Γκρίφο (1/0) της Φράιμπουργκ.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ιταλίας: Τερματοφύλακες: Σίριγκου (Τορίνο), Ντοναρούμα (Μίλαν), Μερέτ (Νάπολι), Γκολίνι (Αταλάντα) – Αμυντικοί: Μπονούτσι (Γιούβε), Φλορέντσι (Ρόμα), Ρομανιόλι (Μίλαν), Παλμιέρι (Τσέλσι), Ατσέρμπι (Λάτσιο), Ντ’ Αμπρόζιο (Ιντερ), Μαντσίνι (Ρόμα), Ιτσο (Τορίνο), Πελεγκρίνι (Κάλιαρι) – Μέσοι: Βεράτι (Παρί), Ζορζίνιο (Τσέλσι), Πελεγκρίνι (Ρόμα), Μπαρέλα (Ρόμα), Τονάλι (Μπρέσια), Σένσι (Ιντερ) – Επιθετικοί: Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Γκρίφο (Φράιμπουργκ), Ελ Σααράουι (Σενχούα), Μπελότι (Τορίνο), Μπερναρντέσκι (Γιούβε), Κιέζα (Φιορεντίνα), Λαζάνια (Ουντινέζε).
Εκτίμηση
Η αψεγάδιαστη πορεία των Ιταλών μπορεί να συνεχιστεί. Υπό νορμάλ συνθήκες, το μυαλό θα πήγαινε στην κόντρα, λόγω… άνεσης. Επειδή, όμως, πάνω από 10 Ιταλοί διεθνείς ψάχνουν θέση στην επόμενη μέρα, άρα το κίνητρο είναι αυξημένο, θα μείνουμε μακριά. Άλλωστε, η βελτιωμένη Αρμενία καθιστά ανόητη την οποιαδήποτε συζήτηση για «διπλό» του 1.25-1.30.

GIBRALTAR v DENMARK
Μία ομάδα που απέκτησε διεθνή υπόσταση το 2013. Στην τρέχουσα προκριματική σειρά δεν έχει πάρει ούτε βαθμό και το χειρότερο είναι ότι δεν έχει βάλει ούτε γκολ. Βεβαίως, αυτό δεν αλλάζει κάτι στη… νοοτροπία της, που γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητές της. Θα παλέψει όσο κι όπως μπορεί, παρά το ότι όλοι στις τάξεις της αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνεται να κοντράρει τη Δανία (ή οποιαδήποτε άλλη αντίπαλο στον όμιλο). Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το ότι όλες οι ήττες της ως τώρα έχουν κυμανθεί σε λογικά πλαίσια κι αυτός θα είναι και τώρα ο πρώτος της στόχος: να αποφύγει τη συντριβή. Στην αποστολή της υπάρχουν ο 19χρονος Άνεσλι (Α), που παίζει στην Μπλάκμπερν, ο Ντε Μπαρ (Ε), που ανήκει στην ισπανική Οβιέδο κι ο 30χρονος Στις (Ε), της Χέρεφορντ. Όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας. «Συνταξιοδοτήθηκε» (στα 26 του) ο Μπάρντον (Μ, 29/6), ενώ λείπουν οι επιθετικοί Κασκιάρο (Ε, 29/2), Πρίστλεϊ (Ε, 17/1) και Ντουάρτε (Ε, 11/7).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή του Γιβραλτάρ: Τερματοφύλακες: Γκόλντγουιν (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Κάφερ (Μπρούνος Μάγκπις), Κόλεϊνγκ (Γιουρόπα) – Αμυντικοί: Τζόζεφ Τσιπολίνα (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ρόι Τσιπολίνα (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Γκαρσία (Μπρούνος Μάγκπις), Σέρζεαντ (Γιουρόπα), Ολιβέρο (Γιουρόπα), Μπαρνέτ (Μπόκα Γιβραλτάρ), Άνεσλϊ (Μπλάκμπερν), Πάσεϊ (Γιουρόπα), Μουελχί (Σεντ Ζόζεφς), Μπρίτο (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Τζόλεϊ (Γιουρόπα), Μπουχαγιάρ (Μπρούνος Μάγκπις), Πάουερ (Λινξ) – Μέσοι: Γουόκερ (Γιουρόπα), Άντονι Χερνάντεζ (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Πονς (Σεντ Ζόζεφς), Άντριου Χερνάντεζ (Σεντ Ζόζεφς) – Επιθετικοί: Κόμπες (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ντε Μπαρ (Οβιέδο), Στίσε (Χέρεφορντ).
Το ξεκίνημά της στον όμιλο μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλό, καθώς παραμένει αήττητη για τρεις αγώνες. Ύστερα από δύο σερί ισοπαλίες, τη… θετική εκτός με την Ελβετία και την αρνητική εντός με την Ιρλανδία, νίκησε στον τελευταίο της αγώνα με 5-1 τη Γεωργία. Προηγήθηκε στο 13’ (Ντόλμπεργκ), ισοφαρίστηκε προσωρινά στο 25’ και μετά έβαλε άλλα τέσσερα γκολ (Έρικσεν 30’ πέναλτι, Ντόλμπεργκ 63’, Πόουλσεν 73’, Μπράιτγουαϊτ 93’). Ανέβηκε στη 2η θέση, όμως έχει έναν αγώνα λιγότερο από την Ελβετία. Οι δυο τους πάντως, έχουν και το «μαξιλαράκι» της εξασφαλισμένης συμμετοχής στα πλέι οφ, σε περίπτωση που δεν προκριθούν, καθώς είχαν πάρει πρωτιές στους ομίλους τους στο Nations League. Λογικά δεν θα έχει πρόβλημα τώρα. Η ομάδα της Σκανδιναβίας θα παίξει την Κυριακή και στη Γεωργία και φιλοδοξεί να κάνει το «δύο στα δύο» σε αυτές τις εύκολες εξόδους. Ταξίδεψε χωρίς τους Άνκερσεν (Α, 25/1, Τζένοα), Ντουρμίσι (Α, 23/0, Λάτσιο), Μπιέλαντ (Α, 29/0), Γιόργκενσεν (Ε, 41/9, Φέγενορντ).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Δανίας: Τερματοφύλακες: Σμάιχελ (Λέστερ), Χάνσεν (Μίντιλαντ), Ίβερσεν (Ρόδεραμ) – Αμυντικοί: Κγιάερ (Αταλάντα), Κρίστενσεν (Τσέλσι), Λάρσεν (Ουντινέζε), Γιόργκενσεν (Φενέρμπαχτσε), Ντάλσκααρντ (Μπρέντφορντ), Κνούντσεν (Μάλμε), Άντερσεν (Λυών) – Μέσοι: Έρικσεν (Τότεναμ), Σένε (Τζένοα), Ντιλέινϊ (Ντόρτμουντ), Χόιμπεργκ (Σαουθάμπτον), Βας (Βαλένθια), Λέραγκερ (Τζένοα), Κρίστιανσεν (Μάλμε), Μπίλινγκ (Μπόρνμουθ) – Επιθετικοί: Πόουλσεν (Λειψία), Μπράιτγουαϊτ (Λεγκανές), Ντόλμπεργκ (Νις), Γκίτκγαερ (Λεχ Πόζναν), Σκοβ (Χόφενχαϊμ).
Εκτίμηση
Θέμα σύγκρισης ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν υπάρχει. Πάντως, το ματς δεν θα έχει πολλά γκολ. Η Δανία θέλει να κρατήσει και δυνάμεις, αλλά δεν έχει και λόγο να ταπεινώσει τη γηπεδούχο. Η θεωρητικά καλύτερη combo επιλογή είναι το «2» με N/G.

REP OF IRELAND v SWITZERLAND
Είναι πρώτη στον όμιλο κι αήττητη, όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο… ευχάριστα όσο δείχνουν. Τις τρεις νίκες της, που κι αυτές ήταν… δύσκολες, τις σημείωσε απέναντι σε υποδεέστερες αντιπάλους (δύο επί του Γιβραλτάρ και μία επί της Γεωργίας), ενώ στο μόνο σημαντικό παιχνίδι ως τώρα, με τη Δανία εκτός, απέσπασε ισοπαλία. Το χειρότερο γι’ αυτήν είναι το ότι οι δύο βασικές της αντίπαλοι στο γκρουπ, η Δανία και η Ελβετία, είχαν τερματίσει πρώτες στους ομίλους τους στο Nations League, οπότε έχουν και το… μαξιλαράκι ασφαλείας της εξασφαλισμένης συμμετοχής στα πλέι οφ, κάτι που δεν ισχύει για την ίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν βρίσκεται στην 1η δυάδα, θα μείνει οριστικά εκτός. Αν επικρατήσει τώρα, θα κάνει ένα πολύ ουσιαστικό βήμα για την πρόκριση. Πάντως, θεωρείται δύσκολο το να παίξει επιθετικά, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη ανασταλτικά. Στον αντίποδα, θα βρει απέναντί της μία «σφιχτή» άμυνα, οπότε κι επιθετικά θα χρειαστεί αρκετή υπομονή.
Αγωνιστικά Νέα: Από το Μάρτη έχουν σταματήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εθνική οι Γουάρντ (Α, 50/3, Στόουκ), ΜακΓκέιντι (Μ, 92/5, Σάντερλαντ) και Μέιλερ (Μ, 26/0). Τώρα, δεν κλήθηκαν για διάφορους λόγους οι Κρίστι (Α, 23/2, Φούλαμ), Κλαρκ (Α, 32/2, Νιούκαστλ), Άρτερ (Μ, 16/0, Φούλαμ). Όμως, το πολύ μεγάλο – επιθετικό – πρόβλημα προέκυψε με τους τραυματισμούς των Μπράντι (Μ, 45/8, Μπέρνλι) και Λονγκ (Ε, 82/17, Σαουθάμπτον). Εκτός και οι Γουέστγουντ (Τ, 21/0), Ντόχερτι (Α, 7/0), Μαγκουάιρ (Ε, 6/0).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ιρλανδίας: Τερματοφύλακες: Ράντολφ (Μίντλεσμπρο), Ο’Χάρα (Μπέρτον), Τράβερς (Μπόρνμουθ) – Αμυντικοί: Κόλεμαν (Έβερτον), Ντάφι (Μπράιτον), Κίο (Ντέρμπι), Κέβιν Λονγκ (Μπέρνλι), Στίβενς (Σέφιλντ Γιουν.), Κρίστι (Φούλαμ), Ίγκαν (Σέφιλντ Γιουν.) – Μέσοι: Γουίλαν (Χαρτς), ΜακΛιν (Στόουκ), Χέντρικ (Μπέρνλι), ΜακΚάρθι (Κρίσταλ Πάλας), Οντόουντα (Μπρίστολ Σίτι), Χιουριχέιν (Άστον Βίλα), Τζαντζ (Ίπσουιτς), Μπράουν (Πρέστον), Κέρτις (Πόρτσμουθ), Μπράιν (Σάμροκ), Κιούλεν (Τσάρλτον) – Επιθετικοί: ΜακΓκόλντιρκ (Σέφιλντ Γιουν.), Ρόμπινσον (Σέφιλντ Γιουν.), Κόλινς (Λούτον), Χόγκαν (Στόουκ).
Έδωσε δύο αγώνες στη σειρά τον Μάρτη: νίκησε εκτός τη Γεωργία κι έφερε ισοπαλία 3-3 εντός με τη Δανία, αν και ως το 76ο λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0! Αυτό το αποτέλεσμα, την κράτησε αρκετά πίσω. Τον Ιούνιο δεν έπαιξε, καθώς μετείχε στο 1ο Final Four της ιστορίας στο Nations League, που έγινε στην Πορτογαλία. Στον ημιτελικό έχασε 3-1 από την «οικοδέσποινα». Στο Μικρό Τελικό έμεινε στο 0-0 με την Αγγλία, η οποία πάντως, επικράτησε στα πέναλτι. Έτσι, τερμάτισε 4η, όμως επειδή είχε βγει 1η στο γκρουπ της, το Φθινόπωρο του 2018, έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της στα πλέι οφ, σε περίπτωση που μείνει εκτός της πρώτης δυάδας τώρα. Πάντως, έχει πολλές ελπίδες για απ’ ευθείας πρόκριση και θα τις αυξήσει, αν πάρει αποτέλεσμα. Παραδοσιακά ταλαιπωρείται στο Δουβλίνο. Ωστόσο τώρα, πηγαίνει ως φαβορί. Κι αυτό γιατί, εκτός του ότι διαθέτει μία πολύ δυνατή ομάδα, βρίσκει και την αντίπαλό της «λαβωμένη» επιθετικά. Μπορεί να πάρει το αποτέλεσμα, αν παίξει… έξυπνα.
Αγωνιστικά Νέα: Ο 35χρονος Λιχτσάινερ (Α, 105/8) της Άουγκσμπουργκ, έκανε την τελευταία του διεθνή συμμετοχή το Μάρτιο. Από την ομάδα του Nations League απουσιάζουν οι Λανγκ (Α, 30/3, Βέρντερ), Τζουρού (Α, 76/2), Σακίρι (Μ, 82/22, Λίβερπουλ), Ζούμπερ (Μ, 25/6, Στουτγάρδη) και Ντρμιτς (Ε, 34/10, Νόριτς). Ωστόσο, επιθετικές λύσεις προσφέρουν οι Σεφέροβιτς (17 γκολ συνολικά), Μεχμέντι (8 γκολ) και Γκαβράνοβιτς (6 γκολ).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ελβετίας: Τερματοφύλακες: Σόμερ (Γκλάντμπαχ), Εμβογκό (Λειψία), Όμλιν (Βασιλεία) – Αμυντικοί: Εμπαμπού (Βόλφσμπουργκ), Μουμπάντζε (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Ακαντζί (Ντόρτμουντ), Βίντμερ (Βασιλεία), Ροντρίγκεζ (Μίλαν), Κέμερτ (Βασιλεία), Μπενίτο (Μπορντό), Σχαρ (Νιούκαστλ) – Μέσοι: Φρέουλερ (Αταλάντα), Τσάκα (Άρσεναλ), Στέφεν (Βόλφσμπουργκ), Ζακαρία (Γκλάντμπαχ), Φερνάντες (Μάιντζ), Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις) – Επιθετικοί: Εμπολό (Γκλάντμπαχ), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Ατζέτι (Γουέστ Χαμ), Μεχμέντι (Βόλφσμπουργκ), Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ).
Εκτίμηση
Η Ελβετία είναι το φαβορί και λογικά, θα πάρει το αποτέλεσμα. Αξίζει το ρίσκο στην επικράτησή της, με το «διπλό» να πληρώνει πολύ καλά, αλλά να γίνεται ακόμη καλύτερο, αν συνδυαστεί και με Under 3,5 (2.45). Με τις δύο ομάδες να παίζουν κλειστά και την Ιρλανδία να έχει τόσες απουσίες, το να μπουν πολλά γκολ μοιάζει δύσκολο.

FAROE ISLANDS v SWEDEN
Για μία από τις παραδοσιακά πιο αδύναμες ομάδες της Ευρώπης, θέμα πρόκρισης δεν τίθεται. Ούτε καν διάκρισης. Ωστόσο, σε αυτόν τον όμιλο, η κλήρωση την έφερε μαζί με τη Μάλτα και ξεκίνησε με στόχο το να σημειώσει τουλάχιστον μία νίκη, για να μη βγει τελευταία. Προς το παρών δεν τα έχει καταφέρει. Έχασε και στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της (στο πρώτο από τη Μάλτα). Το αξιοσημείωτο είναι ότι στα τρία πρώτα, μπόρεσε τουλάχιστον να σκοράρει. Στο τελευταίο, δεν πέτυχε ούτε αυτό (έχασε 2-0 εντός από τη Νορβηγία). Τώρα, θα προσπαθήσει και πάλι να «βρει δίχτυα» κι αν μπορέσει, να περιορίσει το εύρος της – αναμενόμενης – ήττας. Η γηπεδούχος θα παλέψει όσο κι όπως μπορεί, όπως κάνει εξάλλου πάντα, ειδικά όταν αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική. Λείπει ο 25χρονος αμυντικός Νάτεσταντ (25/2), της δανέζικης Φρεντερίτσια.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή των Φερόες: Τερματοφύλακες: Νίλσεν (Χαφναρφιόρντουρ), Γκουέστον (ΗΒ), Χάνσεν (Σκάλα), Γιόενσεν (Κλάκσβικ) – Αμυντικοί: Γκρέγκερσεν (Βίκινγκουρ), Ντάβιντσεν (Βέιλε), Φάερο (Χαμ Καμ), Βάντσαλ (Φρέμαντ Άμαγκερ), Έγκλισον (ΗΒ), Γουάρντουμ (ΗΒ), Χόγκνασον Έρικσεν (Β36 Τορσχάβν) – Μέσοι: Χάνσον (Χόρσενς), Μπάλντβινσον (Μπρίνε), Σόρενσεν (Μπραν), Βατνχαμάρ (Βίκινγκουρ), Σάκι Γιόενσεν (ΗΒ), Χέντρικσον (Χαφναρφιόρντουρ), Μπαρταλστόβου (Βαλούρ), Φρέντρισμπεργκ (NSI Ρούναβικ), Γιοχάνεσεν (Κλάκσβικ), Αντρεάσεν (Κλάκσβικ), Μπγιαρτάλιο (Κλάκσβικ) – Επιθετικοί: Έντμουντσον (Αρμίνια), Κλάεμιτ Όλσεν (Ρούναβικ), Μέινχαρντ Όλσεν (Κρίστιανσουντ).
Στα τρία πρώτα παιχνίδια της στη σειρά, είχε αρκετά καλά αποτελέσματα: νίκες εντός με τη Ρουμανία και τη Μάλτα, ισοπαλία εκτός με τη Νορβηγία. Στον τελευταίο της αγώνα όμως, γνώρισε μία… αναμενόμενη ήττα. Έχασε 3-0 στη Μαδρίτη από την Ισπανία. Πάλεψε στο α’ μέρος, όμως στο β’ κατέρρευσε. Δεδομένου ότι έχει και το «μαξιλαράκι ασφαλείας» της συμμετοχής στα πλέι οφ, λόγω της πρωτιάς που είχε πάρει στον όμιλο του Nations League το Φθινόπωρο του 2018, δεν έχει πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα ψάξει την απ’ ευθείας πρόκριση. Σαφώς και θα κάνει τα πάντα για να πάρει τώρα το «τρίποντο», όμως αυτό που την ενδιαφέρει εξίσου είναι το να κρατήσει δυνάμεις για το επόμενο παιχνίδι, εκείνο με τη Νορβηγία (την Κυριακή, εντός έδρας). Γι’ αυτό και τώρα, δεν θα πάει με το… μαχαίρι στα δόντια! Σε σχέση με την τελευταία αποστολή απουσιάζουν τώρα οι Αουγκούστινσον (Α, 28/1 Βέρντερ), Μιλόσεβιτς (Α, 7/0, Νότιγχαμ) και Κλάεσον (Μ, 37/7).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Σουηδίας: Τερματοφύλακες: Ρόμπιν Όλσεν (Κάλιαρι), Γιόνσον (Κοπεγχάγη), Νόρντφελντ (Σουόνσι) – Αμυντικοί: Λούστιγκ (Γάνδη), Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουν.), Γκράνκβιστ (Χέλσινγκμποργκ), Χουλτ (ΑΕΚ), Χελάντερ (Ρέιντζερς), Κραφτ (Νιούκαστλ), Μπένγκτσον (Κοπεγχάγη), Γιάνσον (Μπρέντφορντ) – Μέσοι: Γιόχανσον (Ρεν), Λάρσον (ΑΪΚ), Έκνταλ (Σαμπντόρια), Φόσμπεργκ (Λειψία), Σβένσον (Σιάτλ), Όλσον (Κράσνονταρ), Ντουρμάζ (Γαλατασαράι), Τάνκοβιτς (Χάμαρμπι) – Επιθετικοί: Μπεργκ (Κράσνονταρ), Γκουιντέτι (Αλαβές), Ισάκ (Σοσιεδάδ), Άντερσον (Ουνιόν Βερολίνου), Κουάισον (Μάιντζ).
Εκτίμηση
Η Σουηδία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί κι αναμένεται να επιβεβαιώσει αυτόν τον τίτλο. Όμως, κάτι η μαζική άμυνα των γηπεδούχων, κάτι η δική της επιθυμία να κρατήσει δυνάμεις και να προφυλάξει παίκτες, το σκορ δεν θα πάρει διαστάσεις. Θα μείνει σε χαμηλά πλαίσια. Επιλογή το 2 & U 3,5.

NORWAY v MALTA
Η ως τώρα πορεία της χαρακτηρίζεται αρνητική. Οι εντός έδρας ισοπαλίες με τη Σουηδία (3-3) και τη Ρουμανία (2-2), το Μάρτη και τον Ιούνιο, ισοδυναμούν με… ήττες και την έχουν κρατήσει πολύ πίσω. Ίσως έχει επηρεαστεί από το ότι η συμμετοχή της στα πλέι οφ είναι εξασφαλισμένη, επειδή είχε τερματίσει 1η στον όμιλό της στο Nations League. Στο τελευταίο της ματς, πανηγύρισε την 1η της νίκη: επικράτησε 2-0 εκτός των Νησιών Φερόες (τα γκολ ο Γιόνσεν, στο 49ο και στο 84ο λεπτό). Τώρα, αντιμετωπίζει την άλλη αδύναμη ομάδα του γκρουπ και φυσικά, η νίκη είναι «εκ των ουκ άνευ». Πάντως, έχει διπλό στόχο: και να πανηγυρίσει (και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο εύκολα), αλλά και να κρατήσει δυνάμεις, γιατί ακολουθεί το κρίσιμο εκτός έδρας σκανδιναβικό ντέρμπι με τη Σουηδία, την Κυριακή. Σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι λείπουν οι: Λίνες (Α, 23/1, Γαλατασαράι), Στράντμπεργκ (Α, 10/0, Κράσνονταρ), Ελιονούσι (Μ, 24/5, Σέλτικ), Ντάελι (Μ, 21/1, Σεντ Πάουλι), Καμαρά (Ε, 17/7, Ουάσινγκτον).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Νορβηγίας: Τερματοφύλακες: Γιάρστεϊν (Χέρτα), Γκρίτεμπουστ (Κοπεγχάγη), Ρόσμπαχ (Οντ) – Αμυντικοί: Νόρντβεϊτ (Χόφενχαϊμ), Ομάρ (Ολυμπιακός), Ρεγκινιούσεν (Ρόζενμποργκ), Χόβλαντ (Ρόζενμποργκ), Αλεεσάμι (Αμιάν), Σβένσον (Άλκμααρ), Μέλινγκ (Ρόζενμποργκ), Γκαμπριέλσεν (Μόλντε), Άγιερ (Σέλτικ) – Μέσοι: Χένρικσεν (Χαλ), Γιόχανσεν (Φούλαμ), Σελνάες (Σεζέν), Όντεγκααρντ (Σοσιεδάδ), Μπέργκε (Γκενκ), Μίντσγο (Άλκμααρ), Νόρμαν (Ροστόφ) – Επιθετικοί: Ελιονούσι (ΑΪΚ), Κινγκ (Μπόρνμουθ), Σόρλοτ (Τραμπζονσπόρ), Γιόνσεν (Ρόζενμποργκ), Χάλαντ (Σάλτσμπουργκ).
Γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν έχει καμία ελπίδα πρόκρισης κι όμως, παλεύει το κάθε παιχνίδι της με όλες της τις δυνάμεις, όσο… χαμηλές κι αν είναι αυτές. Το κάνει διαχρονικά, θα το πράξει και τώρα. Ο ουσιαστικός της στόχος είναι να νικήσει δύο φορές τα Νησιά Φερόες (το έχει καταφέρει ήδη μία, εντός έδρας) κι από εκεί και πέρα, στους υπόλοιπους αγώνες της, θα ψάξει ό,τι καλύτερο μπορεί. Στο τελευταίο της παιχνίδι γνώρισε την εντός έδρας συντριβή από τη Σουηδία. Μακριά από το γήπεδό της αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο. Απέναντι στους Νορβηγούς δεν έχει πανηγυρίσει νίκη. Στο Όσλο μετράει μόνο ήττες, ενώ στα 11 παιχνίδια που έχουν «μονομαχήσει» στο παρελθόν (1961-2015) έχει σημειώσει μόλις τρία γκολ. Τα δύο πράγματα λοιπόν, που θα επιδιώξει να πράξει τώρα είναι το να περιορίσει την ήττα της σε… λογικά πλαίσια κι αν της δοθεί η ευκαιρία, να σκοράρει. Λείπει ο 33χρονος επιθετικός Φάιλα (58/2, Μπιρκικαρά), μία απουσία που για τα δικά της δεδομένα είναι πάρα πολύ σημαντική.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Μάλτας: Τερματοφύλακες: Χογκ (Μπιρκικαρά), Χάμπερ (Γκζίρα Γιουν.), Μπονέλο (Βαλέτα) – Αμυντικοί: Εμπόνγκ (Χιμπέρνιανς), Πισάνι (Φλοριάνα), Νικολάι Μουσκάτ (Γκζίρα Γιουν.), Άγκιους (Χιμπέρνιανς), Απάπ (Βικτόρια), Χουερέμπ (Μόστα), Μικάλεφ (Φλαρμούν), Μποργκ (Βαλέτα), Ζαχ Μουσκάτ (Ολανένσε), Ζεράφα (Βαλέτα) – Μέσοι: Φενέχ (Μπαλσάν), Ρόουεν Μουσκάτ (Βαλέτα), Κορμπαλάν (Γκζίρα Γιουν.), Γκρεχτ (Χιμπέρνιανς), Καρουάνα (Φλαρμούν), Βέλα (Χιμπέρνιανς) – Επιθετικοί: Γκαμπίν (Κόλτσεστερ), Ενγουκό (Βαλέτα), Εφιόνγκ (Μπαλζάν), Φαρούτζια (Σλιέμα Γουόντερερς).
Εκτίμηση
Τη νικήτρια τη γνωρίζουν όλοι: είναι η Νορβηγία! Όμως, η επικράτησή της δεν πληρώνει. Αντιθέτως, η απόδοσή της αυξάνεται – λίγο – αν συνδυαστεί με το NG της Μάλτας ή με το να «καθαρίσει» το ματς από το ημίχρονο (1Η/ 1Τ). Κάποια άλλη στοιχηματική προσέγγιση της προκοπής, δεν υπάρχει.

ROMANIA v SPAIN
Ξεκίνησε την πορεία της στα προκριματικά με ήττα, όμως στη συνέχεια πήρε εφτά βαθμούς σε τρία ματς. Στο τελευταίο της παιχνίδι επικράτησε πολύ εύκολα στη Μάλτα με 4-0. Ο Πούσκας έβαλε τα δύο πρώτα γκολ (7’ και 29’), ο Τσίπτσιου το 3ο (34’) κι ο Μαν έκλεισε το σκορ στις καθυστερήσεις. Το πολύ θετικό γι’ αυτήν είναι ότι έχει ξεμπερδέψει με τις έδρες των δύο βασικών της ανταγωνιστριών για τη 2η θέση, τη Νορβηγία και τη Σουηδία (θα τις υποδεχτεί και τις δύο, την πρώτη τον Οκτώβρη και την άλλη το Νοέμβρη). Το πολύ αρνητικό είναι ότι και οι δύο αυτές έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή στα πλέι οφ, λόγω του Nations League, κάτι που δεν ισχύει για την ίδια. Αν θέλει να δώσει το παρόν στην τελική φάση, πρέπει οπωσδήποτε να τερματίσει στην 1η δυάδα και φυσικά, για να το πετύχει, οφείλει να ψάξει αποτέλεσμα κι απέναντι στην πανίσχυρη Ισπανία. Ο «σύμμαχός» της σε αυτήν την προσπάθεια είναι η παράδοση, καθώς δεν έχει χάσει ποτέ εντός από τους «Φούριας Ρόχας». Ωστόσο, αυτό από μόνο του… δεν αρκεί.
Αγωνιστικά Νέα: Απουσιάζουν ο Σαπουνάρου (Α, 36/0, Ντενιζλισπόρ), που… βγήκε στη σύνταξη, καθώς και οι Παντιλίμον (Τ, 27/0), Μίτριτα (Μ, 7/0, Νιου Γιορκ Σίτι) και Τουτσουντεάν (Ε, 10/3). Τελευταίο «θύμα» ο αμυντικός της Κραϊόβα, Μπάνκου (Α, 10/0), που χτύπησε και «κόπηκε», παρά το ότι είχε κληθεί. Ο Τσίπτσιου (Μ, 45/6, Άντερλεχτ) βρίσκεται στην αποστολή, αλλά είναι τιμωρημένος γι’ αυτό το ματς (θα παίξει στο επόμενο).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ρουμανίας: Τερματοφύλακες: Ταταρουσάνου (Λυών), Νίτα (Σπάρτα Πράγας), Ράντου (Τζένοα) – Αμυντικοί: Κίρικες (Σασουόλο), Γκριγκόρε (Λουντογκόρετς), Τόσκα (Γκαζιαντεπσπόρ), Μπένζαρ (Λέτσε), Νεντελσεάρου (Ούφα), Στέφαν (Σέπσι), Ρους (Φέχερβαρ) – Μέσοι: Τσίπτσιου (Άντερλεχτ), Μαξίμ (Μάιντζ), Στάντσιου (Σλάβια Πράγας), Γκροζάβ (Κισβάρντα), Ντεάκ (Κλουζ), Μαρίν (Άγιαξ), Άντον (Κρίλια), Χάτζι (Γκενκ), Σικαλντάου (Κραϊόβα), Πάουν (Κλουζ), Μπορντεϊάνου (Κλου) – Επιθετικοί: Κεσερού (Λουντογκόρετς), Αντόνε (Γαλατασαράι), Πούσκας (Ρέντινγκ).
Είναι το φαβορί για την πρωτιά στο γκρουπ και θέλει να εξασφαλίσει γρήγορα την πρόκρισή της στην τελική φάση. Έχει κάνει το «τέσσερα στα τέσσερα» ως τώρα. Τελευταία νίκη το 3-0 επί της Σουηδίας (μέσα), τον Ιούνιο. Δυσκολεύτηκε στο α’ μέρος, όμως στο β’ βρήκε τις λύσεις που έψαχνε, αρχικώς με δύο πέναλτι (Ράμος 64’, Μοράτα 85’). Μετά, έβαλε και 3ο γκολ (Ογιαρθάμπαλ 87’). Θέλει να συνεχίσει το νικηφόρο σερί της, όμως η ισοπαλία δεν θα τη… χαλάσει. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ βαρύ, λόγω του πρόσφατου θανάτου της 9χρονης κόρης του Λουίς Ενρίκε. Ο 49χρονος κόουτς έχει αποχωρήσει από το «τιμόνι» της εθνικής εδώ και μήνες, όμως η περιπέτειά του έχει επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές, αρκετοί από τους οποίους διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί του. Ο 41χρονος πρώην βοηθός του, Ρόμπερ Μορένο, που αρχικώς ήταν υπηρεσιακός, έχει οριστεί πλέον «πρώτος προπονητής». Στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα θα ψάξει τώρα το αποτέλεσμα, όμως δεν… καίγεται κιόλας για τη νίκη. Θα πάει πιο συντηρητικά.
Αγωνιστικά Νέα: Σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι, λείπουν εφτά ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Ινίχο Μαρτίνεζ (Α, 8/0, Μπιλμπάο), Καθόρλα (Μ, 78/14, Βιγιαρεάλ), Ίσκο (Μ, 38/12, Ρεάλ Μαδρίτης), Σέρχι Ρομπέρτο (Μ, 7/1, Μπαρτσελόνα), Μοράτα (Ε, 31/16, Ατλέτικο), Ασένσιο (Ε, 24/1 Ρεάλ Μαδρίτης) και Ασπάς (Ε, 18/6, Θέλτα). Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί κι ο Μπέρνατ (Α, 8/1, Παρί Σεν Ζερμέν), που δεν έχει κληθεί μετά το Μάρτη.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ισπανίας: Τερματοφύλακες: Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουν.), Αριθαμπαλάγκα (Τσέλσι), Λόπεζ (Ρόμα) – Αμυντικοί: Καρβαχάλ (Ρεάλ), Γιορέντε (Σοσιεδάδ), Ερμόσο (Ατλέτικο), Γκαγιά (Βαλένθια), Ράμος (Ρεάλ), Ζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Νούνιες (Μπιλμπάο), Νάβας (Σεβίλλη) – Μέσοι: Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Σεμπάγιος (Άρσεναλ), Σαραμπία (Παρί), Σαούλ (Ατλέτικο), Τιάγκο (Μπάγερν), Σούσο (Μίλαν), Ρόντρι (Μάντσεστερ Σίτι), Φαμπιάν (Νάπολι), Παρέχο (Βαλένθια) – Επιθετικοί: Αλκάθερ (Ντόρτμουντ), Ογιαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Ροντρίγκο (Βαλένθια).
Εκτίμηση
Η έδρα (με την… παράδοση), η δυναμική της Ρουμανίας, η δική της ανάγκη για νίκη και η όχι και τόσο μεγάλη ανάγκη της Ισπανίας, αλλά και οι σημαντικές απουσίες της φιλοξενούμενης, γέρνουν την πλάστιγγα προς το μέρος της Ρουμανίας. Επιλογή ο άσος, ακόμη και με το DNB, για κάλυψη.

ISRAEL v FYROM
Ο ρεαλιστικός στόχος του Ισραήλ είναι η δεύτερη θέση στον όμιλο (λογικά η πρώτη είναι… καπαρωμένη από την Πολωνία), ώστε να προκριθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και οι βασικές ανταγωνίστριες θεωρούνται η Αυστρία και η Σλοβενία. Για το λόγο αυτό… απαγορεύεται να «πεταχτούν» εντός έδρας βαθμοί στην αναμέτρηση με τους Σκοπιανούς και πριν από το δύσκολο ματς στη Σλοβενία. Είχε κληθεί, όμως τραυματίστηκε και θα λείψει ο μέσος Μπίτον (23/2, Σέλτικ). Εκτός έμειναν επίσης οι επιθετικοί Σέχτερ (24/5, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μπεν Σαχάρ (44/8, Χάποελ Μπιρ Σίβα) και οι αμυντικοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τιμπί (38/1), Γεϊνί (28/0).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή του Ισραήλ: Τερματοφύλακες: Χαρούς (Σπάρτα Ροτ.), Μαρτσιάνο (Χιμπέρνιαν), Γκεράφι (Χάποελ Τελ Αβίβ) Αμυντικοί: Μπεν Χαρούς (Λόκερεν), Ντάσα (χωρίς ομάδα), Ντγκάνι (Χάποελ Τελ Αβίβ), Τάχα (Χάποελ Μπιρ Σίβα), Μπίτον (Χάποελ Μπιρ Σίβα), Ελχαμέντ (Σέλτικ), Σλόμο (Χάποελ Τελ Αβίβ) Μέσοι: Νάτχο (Παρτίζαν Βελ.), Ζαχάβι (Γκουανγκζού), Καγιάλ (Τσάρλτον), Α. Κοέν (Μακάμπι Νετάνια), Πέρετς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Γκλέιζερ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Γ. Κοέν (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Κίντα (Μπέιταρ Ιερ.) Επιθετικοί: Χέμεντ (Τσάρλτον), Νταμπούρ (Σεβίλλη), Σαμπά (Γκουανγκζού), Σόλομον (Σαχτάρ Ντ.), Βάισμαν (Βόλφσμπεργκερ)
Μετά από το ενθαρρυντικό ξεκίνημα στον όμιλο (νίκη επί της Λετονίας, ισοπαλία στη Σλοβενία), οι Σκοπιανοί… προσγειώθηκαν απότομα, γνωρίζοντας εντός έδρας ήττες από Πολωνία και Αυστρία. Θεωρητικά ελπίδες πρόκρισης μέσω της δεύτερης θέσης υπάρχουν ακόμα, ωστόσο η ομάδα του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι μοιάζει να έχει περισσότερο τον ρόλο του… ρυθμιστή στο γκρουπ. Στο ρόστερ ξεχωρίζουν οι επιθετικοί Πάντεφ (Τζένοα), Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Νεστορόφσκι (Ουντινέζε), ο μέσος Έλμας (Νάπολι) και ο αμυντικός Αλιόσκι (Λιντς). Εκτός έμειναν ο αμυντικός Ριστοφσκι (48/1, Σπόρτινγκ Λισ.) και ο μέσος Χασάνι (38/2, χωρίς ομάδα). Μικροτραυματισμούς αντιμετωπίζουν οι επιθετικοί Πάντεφ και Αντέμι, αλλά έβγαλαν την τελευταία προπόνηση και το πιο πιθανό είναι να προλάβουν.
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή των Σκοπίων: Τερματοφύλακες: Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ίλιεφ (Σέρεντ), Σισκόβσκι (Ραμποτνίτσκι) Αμυντικοί: Ριστέβσκι (Ουίπεστ), Αλιόσκι (Λιντς), Μούσλιου (Φέχερβαρ), Βεϊκόβσκι (Ριέκα), Ζάικοφ (Σαρλερουά), Μπεϊτουλάι (Σκεντίγια) Μέσοι: Σπιρόφσκι (Φερεντσβάρος), Μπαρντί (Λεβάντε), Νικόλοφ (Φέχερβαρ), Ραντέσκι (Σκεντίγια), Έλμας (Νάπολι), Αντέμι (Ντ. Ζάγκρεμπ), Μαρκόσκι (ΑΕ Λεμεσού), Ντόριεφ (Ακαδ. Πάντεφ) Επιθετικοί: Πάντεφ (Τζένοα), Τριχκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Νεστορόφσκι (Ουντινέζε), Βελκόσκι (Σαράγεβο), Στογιανόφσκι (Νιμ)
Εκτίμηση
Από τα ματς που πρέπει να κερδίσει το Ισραήλ, αν θέλει να έχει ελπίδες πρόκρισης. Σκληροτράχηλη ομάδα οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο ο πρώτος λόγος ανήκει στους Ισραηλινούς. Εναλλακτική επιλογή τα 2-3 γκολ.

BOSNIA v LIECHTENSTEIN
Μετά τη νίκη στο πρώτο ματς των προκριματικών επί της Αρμενίας, η Βοσνία δεν κέρδισε ξανά (ισοπαλία με Ελλάδα, ήττες από Φινλανδία και Ιταλία). Πάντως, ο προπονητής Ρόμπερτ Προσινέτσκι παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές πρόκρισης της ομάδας του, ενώ δεν θέλει να σκέφτεται ότι υπάρχει περίπτωση… στραβοπατήματος στο παιχνίδι με το Λιχτενστάιν. Στην αποστολή βρίσκονται τα «αστέρια» της Βοσνίας, ο επιθετικός Τζέκο (Ρόμα), ο μέσος Πιάνιτς (Γιουβέντους) και μπακ Κολάσινατς (Άρσεναλ). Εκτός έμειναν ο τερματοφύλακας Μπέγκοβιτς (62 συμμετοχές, Καραμπάγκ), ο μέσος Ζάκαριτς (11/0, Παρτίζαν Βελ.) και ο επιθετικός Κόντρο (9/2, Αθλέτικ Μπιλμπάο).
Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Βοσνίας: Τερματοφύλακες: Σέχιτς (Ερζουρούμσπορ), Μπούριτς (Χάποελ Χάιφα), Κοβάσεβιτς (Σαράγεβο) Αμυντικοί: Σούνιτς (Ντ. Μόσχας), Ζουκάνοβιτς (Αλ Αχλί), Μπίτσακτσιτς (Χόφενχαϊμ), Κολάσινατς (Άρσεναλ), Τσίβιτς (Φερεντσβάρος), Τοντόροβιτς (Χολστάιν Κίελ), Μιχόγεβιτς (Άουε), Κοβάσεβιτς (Κορόνα Κιέλτσε) Μέσοι: Πιάνιτς (Γιουβέντους), Βίσκα (Μπασάκσεχιρ), Μπέσιτς (Σέφιλντ Γιουν.), Ντούλιεβιτς (Νιμ), Τσίμιροτ (Σταντάρ Λιέγης), Σάριτς (Αλ Αχλί), Κρούνιτς (Μίλαν), Γκόγιακ (Ντ. Ζάγκρεμπ), Μιλόσεβιτς (Κόνιασπορ), Λόντσαρ (Ριέκα) Επιθετικοί: Τζέκο (Ρόμα), Μπάγιτς (Κόνιασπορ), Χάτζιτς (Ακίσασπορ)
Όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε προκριματικά Euro και Μουντιάλ, το Λιχτενστάιν έχει το ρόλο του… κομπάρσου. Με βάση τη λογική, δεν θα αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου, ενώ θα θεωρηθεί επιτυχία αν πάρει έστω και έναν βαθμό. Κόντρα στη Βοσνία, η ομάδα του Χέλγκι Κόλβιντσον θα προσπαθήσει να πετύχει το πρώτο της γκολ, κάτι που δεν κατάφερε στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια για τον όμιλο. Το ρόστερ αποτελείται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται σε εγχώριους συλλόγους και σε κλαμπ της γειτονικής Ελβετίας. Εκτός έμειναν ο αμυντικός Κιντάνς (31/0) και οι επιθετικοί Μπούχελ (16/1), Έρνε (35/1), Κίεμπερ (11/0).
Εκτίμηση
Θα πρόκειται για έκπληξη… μεγατόνων αν η Βοσνία χάσει βαθμούς από το αδύναμο Λιχτενστάιν. Το πιθανότερο είναι ότι οι Βόσνιοι δεν θα έχουν πρόβλημα να φτάσουν στη νίκη, η οποία μπορεί να συνοδευτεί από ευρύ σκορ.

FINLAND v GREECE

Έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια κάτι που φάνηκε έμπρακτα στις δύο τελευταίες διοργανώσεις. Τερμάτισε πρώτη στον όμιλο του Nations League (ήταν και η Ελλάδα) και προβιβάστηκε, ενώ και στα προκριματικά τα πηγαίνει περίφημα. Ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την Ιταλία (με 2-0 εκτός) και στη συνέχεια έκανε τρεις σερί νίκες, κερδίζοντας με 2-0 κατά σειρά: Αρμενία (εκτός), Βοσνία (εντός) και Λίχτενσταϊν (εντός). Αξιοθαύμαστη και η εντός έδρας επίδοση της ομάδας του Μάρκου Κάνερβα, που παραμένει αήττητη εδώ και 10 ματς (επίσημα και εγκεκριμένα φιλικά της FIFA). Μάλιστα, σε 9 από αυτά δεν δέχτηκε γκολ (!), κάτι που έχει δώσει ανεκτίμητη αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές της. «Μόνο να μαντέψουμε μπορούμε. Θα δούμε ποιοι παίκτες θα ξεκινήσουν και πως θα παραταχθούν», δήλωσε ο 55χρονος τεχνικός για την Ελλάδα και την αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία. «Όπως και να έχει, περιμέναμε όλο το καλοκαίρι γι’ αυτό το ματς, θέλουμε να κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Αγωνιστικά Νέα:
Υπάρχουν κάποιοι παίκτες με μικροτραυματισμούς. Ατομικό πρόγραμμα προπόνησης έκαναν οι Σκραμπ (Μ, 12/0), Λαπαλάινεν (Ε, 6/0), που αποτελούν εναλλακτικές επιλογές. Κλήθηκε για κάλυψη ο «ρούκι» Μάρκουλα (Α.). Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες απουσίες, ο Κάνερβα θα έχει όλα τα βέλη στη φαρέτρα του, με πρώτο και καλύτερο τον επιθετικό Πούκι, ο οποίος έχει πετύχει τα 3 από τα 4 τελευταία γκολ των Φινλανδών στα προκριματικά. Επίσης, έχει σκοράρει 5 φορές σε 4 ματς με τη Νόριτς, στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ!

Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Φινλανδίας: Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Μπρέσια), Γιάκολα (Μπρίστολ Ρόβερς). Αμυντικοί: Αραγιούρι (Πάφος), Γκράνλουντ (Έρεμπρο), Τόιβιο (Χάκεν), Λέο Βάισανεν (Ντεν Μπος), Σάουλι Βάισανεν (Κιέβο), Πίρινεν (Τρόμσο), Ούρονεν (Γκενκ), Ράιταλα (Μόντρεαλ), Μάρκουλα (Ίντερ Τούρκου). Μέσοι: Καμαρά (Ρέιντζερς), Λοντ (Μινεσότα), Σούλερ (Μινεσότα), Σόιρι (Έσμπιεργκ), Σπαρβ (Μίντιλαντ), Κάουκο (Έσμπιεργκ), Σκραμπ (Νόρκεπινγκ), Φόρσελ (Ελσίνκι), Γένσεν (Άουγκσμπουργκ). Επιθετικοί: Καριαλάινεν (Φορτ. Σίταρντ), Πούκι (Νόριτς), Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ), Τουόμινεν (ΜΠΑΤΕ).
Αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα, με τον Ολλανδό Φαν Σχιπ να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία μετά τα κωμικοτραγικά (παίκτες καταφέρθηκαν δημόσια κατά του προπονητή) που συνέβησαν στα δύο προηγούμενα ματς και κυρίως σε αυτό με την Αρμενία (εντός έδρας ήττα με 3-2) και οδήγησαν στην απομάκρυνση του Άγγελου Αναστασιάδη. Απαιτητικό ντεμπούτο, σε έδρα όπου δεν έχει κερδίσει ποτέ η Εθνική (επίδοση 0-3-4). Θυμίζουμε πως σε εκτός με τη Φινλανδία είχε κάνει την επίσημη «πρώτη» του και ο Ότο Ρεχάγκελ, με συντριβή 5-1. Μάλιστα, ήταν πριν από ακριβώς 18 χρόνια (5/9/2001), για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Επιθετική η νοοτροπία του Φαν Σχιπ, ζήτημα το αν θα «ταιριάξει» με τον τρόπο που παίζει η Ελλάδα. «Δουλεύουμε ένα μήνα τώρα μαζί με την ομάδα που έχουμε και με τους Φύσσα, Κωνσταντινίδη. Ξέρουμε πως έχουμε ένα καλό σύνολο. Διαλέξαμε παίκτες που παίζουν στις ομάδες τους και που είναι σε καλή κατάσταση. Να αγωνιστούν για τη χώρα και το εθνόσημο οι παίκτες, μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αγωνιστικά Νέα:
Στένεψαν τα περιθώρια για την Εθνική, αφού είναι στο -5 από τους Φινλανδούς. Δεν υπολογίζεται ο τραυματίας Φορτούνης (44/7), που έβαλε εξαιρετικό γκολ με την Αρμενία, ενώ τέθηκε νοκ άουτ και ο φορμαρισμένος Μάνταλος (23/2, θλάση), με τον Λημνιό να τον αντικαθιστά. Σημαντικές απουσίες στο δημιουργικό σκέλος, για το 4-3-3 που θα εφαρμόσει ο Ολλανδός τεχνικός. Εκτός λίστας ο Μήτρογλου (65/17), αλλά κλήθηκαν για πρώτη φορά οι επιθετικοί Παυλίδης, Βρουσάι, που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά στη Βίλεμ.

Πιθανή ενδεκάδα: Η αποστολή της Ελλάδας: Τερματοφύλακες: Μπάρκας (ΑΕΚ), Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ). Αμυντικοί: Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ), Μανωλάς (Νάπολι), Σταφυλίδης (Χόφενχαϊμ), Σιώβας (Λεγκανές), Μπακάκης (ΑΕΚ), Γιαννούλης (ΠΑΟΚ), Τσιμίκας (Ολυμπιακός). Μέσοι: Σάμαρης (Μπενφίκα), Φετφατζίδης (Άρης), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Πέλκας (ΠΑΟΚ), Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Κολοβός (Παναθηναϊκός), Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Σιώπης (Αλάνιασπορ). Επιθετικοί: Κουλούρης (Τουλούζ), Μασούρας (Ολυμπιακός), Λημνιός (ΠΑΟΚ), Παυλίδης (Βίλεμ), Βρουσάι (Βίλεμ).

Εκτίμηση
Αξιοπρόσεκτη η εντός έδρας επίδοση των Φινλανδών και η εν γένει παρουσία τους στα προκριματικά. Επίσης, το βασικό τους επιθετικό «όπλο», ονόματι Πούκι, είναι σε… εξαιρετική κατάσταση. Ταξίδι στο άγνωστο το πως θα ανταποκριθούν οι Έλληνες διεθνείς στο 4-3-3 του Φαν Σχιπ. Όπως και να ‘χει, θα ρισκάρουν αργά ή γρήγορα. «Τριπλασιάζει» το Over 2.5…

Related articles

Related Articles

Share article

spot_img

Latest articles

error: Content is protected !!